Myslivci uctili v Chrášťanech svého patrona sv. Huberta

25.10.2015 10:42

Svatohubertskou slavností a mysliveckou mší v kostele sv. Bartoloměje zahájili v sobotu 24. října v Chrášťanech na Českobudějovicku zdejší myslivci novou loveckou sezónu. Společné akce obcí Chrášťany, Dražíč, Hosty a města Týn nad Vltavou, tradičně podporované Jadernou elektrárnou Temelín Skupiny ČEZ, se zúčastnilo bezmála pět stovek příznivců myslivosti a diváků.

Myslivci uctili v Chrášťanech svého patrona sv. Huberta
Foto: cez.cz
Popisek: Myslivci uctili v Chrášťanech svého patrona sv. Huberta.

„Hlavním obsahem těchto slavností, kterými vzdáváme hold svému patronovi svatému Hubertovi a současně zahajujeme novou loveckou sezónu, je setkání s přáteli, kolegy a také vzpomínka na kamarády, kteří již nejsou mezi námi. Jejich nedílnou součástí je také připomínka bohatých mysliveckých tradic široké veřejnosti,“ uvedl hospodář Mysliveckého sdružení Koloměřice - Chrášťany Václav Záveský.

Na přípravě této tradiční oslavy se podíleli členové mysliveckých sdružení Koloměřice - Chrášťany, Chlum - Dražíč, Hosty - Hájiště a Koloděje nad Lužnicí. „Spolupráce mezi námi funguje na vysoké úrovni. Setkáváme se pravidelně při různých příležitostech, ať již v rámci pracovní činnosti, tak na různých soutěžích a dalších mysliveckých akcích,“ poznamenal hospodář Mysliveckého sdružení Chlum - Dražíč Miroslav Hron.

Podle starosty Chrášťan Josefa Vomáčky se v obci vůbec první Svatohubertská slavnost uskutečnila z popudu okolních mysliveckých sdružení na podzim 2006. „Od roku 2009 se koná pravidelně vždy v dvouletém cyklu. Vzhledem k velké oblibě této akce a především také díky pravidelným finančním příspěvkům Skupiny ČEZ v rámci projektu Oranžový rok v okolí Jaderné elektrárny Temelín, můžeme i nadále v této pěkné tradici pokračovat,“ zdůraznil starosta.

Sobotní slavnost odstartoval příjezd družiny sv. Huberta a krátké uvítání všech zúčastněných spojené s pasováním nového myslivce lovce. Pak se celá družina sv. Huberta doprovázeného Dianou vydala obcí ke kostelu. Součástí družiny patrona myslivců byl mimo jiné koňský potah s ulovenou zvěří, nechyběli lovci se psy a dravými ptáky, trubači a další doprovod.

„Vítám Tebe i Tvoji družku Dianu, jakož i celou družinu a všechny hosty opět po dvou letech u nás V Chrášťanech. K vašemu veselí souhlas dávám, avšak na právo a pořádek se odvolávám. Konejte veselí bujarého a pití střídmého, a abyste netrpěli žádným nedostatkem, předávám Tobě, Svatý Huberte, ještě jednu družku tobě milou (láhev), zajisté i všemi myslivci oblíbenou, která Ti jistě ku prospěchu bude, stejně tak i Tvé početné družině,“ přivítal sv. Huberta u kostela starosta.

Po svatohubertské mši se celá družina přesunula do sousedních Hostů, kde slavnost vyvrcholila společenským večerem v sále obecního hostince.

„Byla to skvělá podívaná. V Chrášťanech jsem se byl podívat před měsícem na sraz sokolníků a vzhledem k tomu, že znovu vyšlo pěkné počasí, tak se návštěva vydařila,“ okomentoval sobotní odpoledne Milan Matěcha z Českých Budějovic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…