Myslivost, Vietnam i české hvězdy NHL. Dokumenty České televize otevřou nová témata

09.12.2015 13:06

Česká televize je největším tuzemským producentem i koproducentem dokumentů. Jen od ledna do listopadu letošního roku odvysílala dokumentární formáty o celkové stopáži 1 666 dní, 40 % z toho tvořily pořady, které sama vyrobila. Novinky nachystala Česká televize i na začátek roku 2016.

Myslivost, Vietnam i české hvězdy NHL. Dokumenty České televize otevřou nová témata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„V dokumentu se vyplácí odvaha, odvaha zkoušet nové formáty, objevovat nová témata, ale i odvaha revidovat pohled na to, co už bylo dávno zmapováno. Takový přístup znamená, že se možná občas zmýlíte, ale pokud při sobě máte odhodlané tvůrce, tak jako Česká televize, máte před sebou mnoho smysluplné práce. Už jen počet ocenění, která získaly naše dokumenty na tuzemských i zahraničních festivalech, stejně jako obsahová pestrost, jakou naše nové dokumenty příští rok představí, jsou pro mě důkazem, že jsme se vydali dobrým směrem,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Česká televize na tak jaře roku 2016 nabídne divákům například dva nové docusoapy. Sezona za vodou se zaměřuje na životní zápasy, jež neprobíhají jen na ledě, ale také v soukromí českých a slovenských hokejistů Jiřího Hudlera, Davida Pastrňáka, Martina Havláta, Patrika Eliáše, Zdeno Cháry nebo Ondřeje Pavelce. Šestidílný cyklus nahlédne do úplných začátků kariéry hráče, který prožívá svůj první zápas, ale také do zázemí hokejistů, pro které už je na prvním místě rodina a obavy z toho, že každé jejich zranění může mít fatální důsledky. Druhý docusoap, Nabručení, je sedmidílným cyklem o důchodcích, kteří jsou v přímém přenosu konfrontováni s mladou generací a jejími zálibami. V každé epizodě se seznamují s novinkami, které jsou často technologicky či sociálně příliš vzdáleny jejich naturelu.

Nové dokumentární formáty budou zkoumat také Českou republiku. Vedle druhé řady Klenotů naší krajiny s Miroslavem Vladykou se na českou přírodu zaměří unikátní technikou, v podobě speciálních dronů, snímaný cyklus Krajinou domova. Ze současnosti do minulosti se vrátí Sedm pečetí Karla IV. „Sedm pečetí Karla IV. je projekt, který chce divákům přiblížit tohoto panovníka především jako člověka, člověka, který od svých tří let vyrůstal bez matky, který byl v mládí dobrodruhem a bouřlivákem, nebo člověka, který se poprvé ujal panovnických povinností ve svých patnácti letech,“ říká o cyklu dokumentů jeho kreativní producentka Alena Müllerová. Jinému českému fenoménu, který rovněž vychází z minulosti, se bude věnovat nová série přírodovědných dokumentů Tisíc let české myslivosti.

Za hranice České republiky se vypraví originální cooking show Kamu ve Vietnamu populární food blogerky Kamily Rundusové, Miroslav Donutil ve Vůních krétské kuchyně nebo vozíčkáři Filip a Tomáš se svým „chodícím kamarádem“ Reném, kteří odjedou k Bajkalu v cestovatelském cyklu Dokolakolem. V koprodukci s britskou Discovery vznikla třetí řada cyklu Jakuba Vágnera Rybí legendy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…