Mzdy rostou hlavně nejníže placeným zaměstnancům

06.06.2016 22:02

Průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnanců dosahovala v 1. čtvrtletí 26 480 korun. O 4,4 % více než vloni. Nejvyšší mzdy mají zaměstnanci v peněžnictví a pojišťovnictví. Výdělky však meziročně nejvýrazněji vzrostly zaměstnancům v pohostinství a administrativě, kteří patří k nejníže odměňovaným. Z regionálního hlediska se růst mezd nejvíce projevil v Karlovarském kraji.

Mzdy rostou hlavně nejníže placeným zaměstnancům
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Mzdový medián, tedy prostřední mzda v ekonomice, se v 1. čtvrtletí zvýšil na 22 533 korun. Vzrostl i počet zaměstnanců přepočtený na plně zaměstnané, meziročně o 81 tisíc na 3,88 miliónu. „Zaměstnanost je nejvyšší od roku 1993. Na trhu práce je tak v mnoha oblastech nedostatek volné pracovní síly. Podniky si vzájemně konkurují v boji o pracovníky a nabízejí vyšší mzdy,“ uvádí předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová s tím, že růst mezd je nejrychlejší od roku 2009.

Nejvýraznější mzdové rozdíly jsou v třídění podle profesí. Řídící pracovníci mají mzdovou úroveň dvojnásobnou než ostatní skupiny. I mezi nimi jsou však odlišnosti. Nejbohatší dvacetina manažerů v produkčních odvětvích a administrativě, zejména v peněžnictví a pojišťovnictví a v informačních a komunikačních službách, měla vloni plat alespoň sedmkrát vyšší než celkový medián. Naopak nejchudší desetina manažerů v ubytování, obchodě a kultuře nepobírala ani polovinu mediánu.

Nárůst mzdové dynamiky se však neomezuje na topmanažery, říká Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ: „Výdělky se zvyšují všem zaměstnaneckým skupinám. Je to i díky růstu minimální mzdy, který se promítnul zhruba u 5 % nízko placených zaměstnanců. Jde především o ubytování, stravování a pohostinství, kde mzdy narostly o 7,2 %, nebo o administrativní pracovníky, jimž se odměny zvedly o 6,5 %.“

Každý pátý zaměstnanec pobíral v roce 2015 méně než dvě třetiny mediánové mzdy. „Mezi tzv. pracující chudobu patřily dvě třetiny uklízeček nebo pouličních prodejců a více než polovina pracovníků ochranek nebo pomocných a nekvalifikovaných pracovníků,“ dodává Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ. Větší díl pracující chudoby tvoří ženy, konkrétně každá čtvrtá zaměstnankyně. Ženy vloni vydělávaly v průměru o 22 % méně než muži. V případě řídících pracovníků měly nižší průměrnou mzdu o 27 %. Více než 100 000 korun hrubého měsíčně si vloni vydělalo 0,5 % žen a 1,8 % mužů.

Růst průměrné mzdy se v 1. čtvrtletí 2016 nejvýrazněji projevil v Karlovarském kraji. Platy tam meziročně narostly o 8,1 % na 23 096 korun. Naopak v Praze, kde však stále přibývá zaměstnanců, došlo k 0,7% poklesu. Přesto mají zaměstnanci pracující v hlavním městě nejvyšší mzdy, v průměru 32 934 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…