NFA: Nejslavnější český muzikál Starci na chmelu se vrací do kin

27.07.2016 8:59

Legendární Starci na Chmelu se po více jak padesáti letech vracejí na plátna kin. Nestárnoucí filmový počin se představí v digitálně restaurované podobě nové generaci diváků na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

NFA: Nejslavnější český muzikál Starci na chmelu se vrací do kin
Foto: nfa.cz
Popisek: Národní filmový archiv - logo

Filmový muzikál z prostřední chmelové brigády vznikl před dvaapadesáti lety, ale na jeho humoru a písničkách vyrostly celé generace diváků: nejvíce přitažlivé je rebelství hlavních hrdinů, nadčasová ironie a svižné písničky Jiřího Maláska, Jiřího Bažanta a Vlastimila Hály. Zásadní podíl na kvalitách nejslavnějšího českého muzikálu má i scénář Vratislava Blažka, který byl rovněž autorem písňových textů.

Autorský tým vysílá do boje o právo na lásku na chmelové brigádě navenek nesourodou dvojici – intelektuálského podivína Filipa (Vladimír Pucholt) a půvabnou, praktickou Hanku (Ivana Pavlová). Protihráčem zamilovaných spolužáků se stává pragmatický konformista Honza (Miloš Zavadil) a nedobrovolnou „soudkyní“ zhřešivších provinilců profesorka přezdívaná Jana Ámosa (Irena Kačírková).

Uvolněná atmosféra poloviny šedesátých let umožnila tvůrcům v čele s režisérem Ladislavem Rychmanem vyvážit témata morálky a generačního konfliktu satirickým podtextem. Dějovou linii, proloženou tanečními čísly a písněmi, z nichž mnohé takřka zlidověly, rámuje trojice kytaristů v roli symbolických průvodců.

V domácím kontextu žánrově novátorský snímek, natočený v duchu světových muzikálových předloh, slavil velkolepý úspěch už v době svého uvedení. Po premiéře v létě 1964 jej viděly v kinech tři miliony diváků. Zásluhu na tom měla i velkorysá obrazová a zvuková koncepce filmu. Na širokoúhlém anamorfotickém formátu se čtyřkanálovým magnetickým záznamem zvuku zvláště vynikla taneční čísla v choreografii Josefa Koníčka. Ocenění na domácích soutěžích a festivalech získali nejen režisér Ladislav Rychman a scenárista Vratislav Blažek, ale také autoři hudby (Jiří Bažant, Jiří Malásek a Vratislav Blažek).

Digitalizaci a restaurování snímku odborně i organizačně zaštítil Národní filmový archiv v Praze, finančně jej podpořil Island, Lichtenštejnsko a Norsko a Ministerstvo kultury České republiky. „Jediná dochovaná kopie s magnetickým záznamem zvuku je bohužel mírně smrštěná, a proto by její přepis nebyl optimální. Hudba je v tomto filmu nesmírně důležitá, proto jsme se rozhodli použít jako zdroj zvuku přepis téže kopie, který pořídila společnost Filmexport v roce 2003. Díky tomu jsme mohli restaurovat film do podoby, která obsahuje jak prostorový zvuk, tak zachovává původní širší formát obrazu. Ten byl digitalizován z originálního kamerového negativu." říká restaurátorka NFA Jeanne Pommeau.

Základním posláním Národního filmového archivu je pečovat o filmové dědictví a zpřístupňovat ho široké veřejnosti. „V současnosti je jednou z našich klíčových aktivit digitální restaurování filmů. Díky němu mohou dnešní diváci v digitálních kinech sledovat klasická díla naší kinematografie v podobě, která se blíží tomu, co viděli a slyšeli diváci v kinech v době prvního uvedení. Starci na chmelu jsou jedním z filmů, které se podařilo vrátit na plátna kin díky vysoce profesionální spolupráci restaurátorů z Národního filmového archivu s odborníky z laboratoří Magyar Nemzeti Filmalap.“ dodává Michal Bregant, ředitel Národního filmového archivu.

Obnovená premiéra Starců na chmelu se uskuteční v pátek 29.7 od 20:30 a v sobotu 30. června v rámci Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Po obnovené premiéře bude NFA filmový muzikál distribuovat pro využití v kinech, v televizích a na filmových festivalech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…