NG: Knižní skvosty na výstavě Otevři zahradu rajskou

22.02.2015 10:31

Středověké knižní skvosty k vidění v rámci probíhající výstavy „Otevři zahradu rajskou. Benediktini v srdci Evropy 800-1300“. V půlce svého trvání se výstava rozrostla o další mimořádné exponáty.

NG: Knižní skvosty na výstavě Otevři zahradu rajskou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veletržní palác v Praze

Národní galerie v Praze k tomuto přelomu připravila unikátní prezentaci originálů tematicky souvisejících středověkých iluminovaných rukopisů. (Románská a gotická knižní malba patří k nejcennějším částem dochovaného uměleckého dědictví středověku a její vystavování podléhá přísným konzervátorským podmínkám. Zpravidla tedy bývá časově striktně omezeno.)

Návštěvníkům je tak od 27. ledna zpřístupněn slavný Pasionál abatyše Kunhuty z počátku 14. století, který byl sepsán pro dceru Přemysla Otakara II., svatojiřskou abatyši Kunhutu Přemyslovnu, a patří k vrcholům současné evropské knižní malby. Jde o druhý nejcennější rukopis ze sbírek Národní knihovny ČR.

Ve stejném termínu se mohou diváci seznámit i s dalšími psanými a iluminovanými rukopisy ve svatojiřském klášterním skriptoriu – s breviářem z poloviny 12. století s nejstaršími dochovanými částmi textu dosud poněkud záhadné tzv. Kristiánovy legendy, s breviářem z první půle století 13. s vyobrazením donátorky z řad svatojiřských benediktinek a s homiliářem ze zaniklého benediktinského kláštera v Opatovicích nad Labem.

K vidění je i Osecký lekcionář, raně gotická bohatě iluminovaná sbírka vybraných biblických čtení z konce 13. století. Na výstavě připomíná řád vzešlý na základě reformy benediktinských regulí – cisterciáky.

Od 27. ledna do 23. února zapůjčil Rajhradský klášter rukopis Breviář probošta Vítka se slavným vyobrazením benediktinského světce, blahoslaveného Vintíře. Výzdoba rukopisu bývá pokládána za rané dílo Mistra Theodorika, dvorního malíře Karla IV.

VÍKEND S KNIŽNÍ MALBOU

Týdny věnované prezentaci veřejnosti zpravidla nepřístupných originálních skvostů středověké knižní kultury vrcholily o víkendu od 30. ledna do 1. února 2015.

Pouze na v těchto dnech byly z Knihovny Národního muzea zapůjčeny dva originální rukopisy, které dosud nebyly nikdy veřejně prezentovány.

Proslulý středověký výkladový slovník Mater verborum (Matka slov) - vystaven byl monumentální a bohatě iluminovaný opis tohoto díla, který vznikl na počátku 13. století pro nezjištěný český benediktinský klášter.

Rukopis Bible, kterou ve druhé polovině 13. století bohatě iluminovali italsky orientovaní umělci a která vznikla pro minoritský klášter v Praze Na Františku. Ilustruje šíření vysoké knižní kultury z původního benediktinského prostředí i do sféry nově vzniklých žebravých řádů.

A konečně, pouze v sobotu 31. ledna a v neděli 1. února se představil v Zrcadlové kapli Klementina veřejnosti po mnoho desetiletí zájemcům nepřístupný, nyní nově konzervátorsky ošetřený slavný Vyšehradský kodex – nejvzácnější iluminovaný rukopis chovaný v českých sbírkách. 

Po celou dobu trvání výstavy se mohou návštěvníci obdivovat i řadu dalších originálních rukopisů zapůjčených ze zahraničních sbírek a institucí. Například nejstarší dochovaný opis Řehole sv. Benedikta, zv. Codex Sangallensis pocházející z počátku 9. století, který na výstavu zapůjčila klášterní knihovna ze St. Gallen ve Švýcarsku nebo zlomek Prayova kodexu – sborníku textů, který obsahuje první dochovaná zapsaná slova v maďarštině či výtvarně pozoruhodné rukopisy teologických traktátů z klášterní knihovny v podunajském Göttweigu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…