NKÚ: MF nehospodařilo s prostředky z Všeobecné pokladní správy v souladu s rozpočtovými pravidly

16.03.2015 9:07

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil, jak Ministerstvo financí (MF) hospodařilo v roce 2013 s prostředky z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa (VPS). NKÚ zkontroloval výdaje v celkové výši 17,3 miliardy korun.

NKÚ: MF nehospodařilo s prostředky z Všeobecné pokladní správy v souladu s rozpočtovými pravidly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Z Všeobecné pokladní správy se mají hradit výdaje, které mají všeobecný charakter a nespadají do působnosti jiné rozpočtové kapitoly. Navzdory tomu MF v roce 2013 uvolnilo z VPS celkem 2,3 miliardy korun na projekty, které měly být ve schváleném státním rozpočtu zahrnuty v rozpočtových kapitolách příslušných ministerstev. Tyto prostředky získaly například Ministerstvo vnitra, Ministerstvo zahraničních věcí, samotné MF či Česká unie sportu.

Součástí VPS je i vládní rozpočtová rezerva, která slouží k pokrytí nezbytných a neočekávaných výdajů. Kontrola ukázala, že MF z ní uvolnilo celkem 442,9 milionu korun na úhradu výdajů, které byly předvídatelné nebo u kterých MF neověřilo, jestli příslušní správci kapitol nejdřív hledali prostředky k pokrytí těchto výdajů ve svých vlastních zdrojích, což by podle rozpočtových pravidel měli.

Ministerstvo zahraničních věcí tak získalo 124,5 milionu korun, z čehož 75 milionů bylo určeno na příspěvky mezinárodním organizacím. Tyto příspěvky ovšem patří mezi mandatorní výdaje resortu. Ministerstvo kultury získalo v rozporu s rozpočtovými pravidly 50,5 milionu korun, které použilo například na festivaly MFF Karlovy Vary, Febiofest nebo Pražské jaro. Resort kultury dále získal z vládní rozpočtové rezervy 17 milionů korun na pořádání akcí v souvislosti s oslavami výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, které ovšem plánovalo již od roku 2012. Ve všech případech šlo o předvídatelné výdaje.

MF financovalo z VPS necelými 355 miliony korun dva programy vedené v ISPROFIN. V Programu rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství bylo v roce 2013 rozděleno 93,4 milionu korun, přestože tuto oblast mělo financovat ministerstvo školství, respektive obce a kraje. Navíc neexistuje jasná metodika pro výběr akcí, které budou do programu zařazeny, a o jejich zařazení rozhodoval ministr financí. Na program Akce financované z rozhodnutí Poslanecké sněmovny Parlamentu a vlády ČR vydalo MF v roce 2013 celkem 261,3 milionu korun. O uvolnění 103,4 milionu korun přitom rozhodl ministr financí, i když to neumožňovala pravidla schválená rozpočtovým výborem sněmovny. Ani u tohoto programu není jasné, na základě jakých pravidel byly akce do programu zařazeny a jak bylo rozhodnuto o objemu přidělených financí. Takové rozhodování o obou programech pokládá NKÚ za netransparentní.

Vzhledem k výše uvedeným zjištěním považuje NKÚ za nadbytečný převod prostředků určených na obsluhu státního dluhu ve výši 2 miliard korun do kapitoly VPS. Tyto prostředky mohlo MF využít na snížení schodku státního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…