NKÚ odhalil nesprávnosti v účetní závěrce Úřadu práce ČR

02.03.2015 21:00

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil, jestli Úřad práce ČR při vedení účetnictví a sestavování účetní závěrky a finančních výkazů za rok 2013 postupoval v souladu s příslušnými právními předpisy.

NKÚ odhalil nesprávnosti v účetní závěrce Úřadu práce ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Kontroloři odhalili v účetní závěrce nesprávnosti v hodnotě 37,6 miliardy korun. Největší chyby, kterou představovaly dvě třetiny zjištěných nesprávností, se Úřad práce dopustil tím, že o opravě výnosů minulých účetních období účtoval na nesprávný syntetický účet. Tuto opravu Úřad práce prováděl z toho důvodu, že v minulosti vykázal pohledávku a související výnos v nesprávné výši 23 miliard korun namísto 230 tisíc korun.

Úřad práce dále například do přehledu o peněžních tocích zahrnoval operace, které tam nepatřily. V příloze účetní závěrky Úřad práce zase nesprávně informoval o výši splatných závazků z pojistného na sociální zabezpečení, příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a veřejného zdravotního pojištění. Úřad vykázal hodnotu těchto položek ve výši přes 100 milionů korun, jejich skutečná hodnota byla ale ke konci roku 2013 nulová. Rovněž nevykázal správnou hodnotu zůstatků podrozvahových účtů, vůbec neinformoval o použitých účetních metodách a neuvedl ani řadu významných a vysvětlujících informací k částem účetní závěrky a jejich položkám. To mělo významný dopad na správnost a úplnost přílohy účetní závěrky, a proto k ní NKÚ uplatnil výhradu.

Naproti tomu v oblasti účtování o vyplacených dávkách, která představuje stěžejní část kontrolované účetní závěrky, Úřad práce nijak významně nechyboval. Právě proto NKÚ při vyhodnocení spolehlivosti účetní závěrky dospěl k názoru, že účetní závěrka Úřadu práce za rok 2013 podává - s výjimkou významných nesprávností v rozvaze a přehledu o peněžních tocích a s výjimkou přílohy účetní závěrky - věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace Úřadu práce.

Kontroloři vedle nedostatků v účetnictví dále zjistili, že Úřad práce porušil rozpočtovou kázeň, když neodvedl včas do státního rozpočtu vratky přeplatků z poskytovaných dávek v hodnotě 14 milionů korun. Úřad práce dále v několika případech porušil zákon o majetku ČR, například když v zahraničí neuplatnil včas pohledávky České republiky, v důsledku čehož zanikly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…