NKÚ zveřejnil zprávu o kontrole komunikačních a informačních technologií na MŽP, ČHMÚ a CENIA za období let 2010-2013

16.02.2015 15:08

Vysoký počet systémů je důsledkem historického nastavení struktury z doby minulých vlád a s ní spojené decentralizace IT infrastruktury a služeb. Snížení nákladů, sjednocení databází a hospodárné využívání prostředků na provoz informačních technologií v rámci celého rezortu jsou prioritou nového vedení MŽP.

NKÚ zveřejnil zprávu o kontrole komunikačních a informačních technologií na MŽP, ČHMÚ a CENIA za období let 2010-2013
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Během roku 2014 začalo nové vedení MŽP s postupným zaváděním centralizačních opatření v oblasti IT. Aktuálně MŽP zpracovává podklady pro vybudování jednotného místa pro ukládání dat v rámci rezortu. Aktuálně také dokončujeme podklady pro vypsání veřejné zakázky (v březnu) na pořízení systému elektronické spisové služby pro MŽP a vybrané rezortní organizace. Dále se podařilo vysoutěžit centrálního dodavatele antivirové a antispamové ochrany pro MŽP a všechny jeho rezortní organizace, přičemž každou část VZ vyhrál jiný dodavatel. Další centralizační opatření budou pokračovat s ohledem na finanční zdroje rezortu u těch databází, u kterých to bude vzhledem k jejich obsahu možné a účelné.

Projekt SIRIUS byl ukončen bývalým vedením v červenci 2013. Cesta zastavení projektu se po vyhodnocení ukázala vzhledem k tehdejší situaci jako nejvhodnější řešení. Na zdržení projektu se podepsala bývalým vedením uvažovaná restrukturalizace sloučení ČHMÚ a CENIA, k níž však nikdy nedošlo. Aktuálně o tomto sloučení neuvažuje ani nové vedení MŽP. Výstupy (analýzy, studie proveditelnosti) z realizace části projektu jsou uchovány a jsou využitelné pro budoucí IT projekty.

Ministerstvo postupně uplatňuje změny přístupu ke sledování využití dat či k historické závislosti na jednom dodavateli u některých poskytovaných služeb. U starších informačních systémů, kde to nemá evidenční význam, nebyl zaveden systém sledování přístupů. U novějších či plánovaných systémů je sledování přístupů již standardem (např. ISPOP). U starších systémů, na které má dodavatel smluvně ošetřená autorská práva, jsme závislí na tomto jediném dodavateli. MŽP postupně situaci napravuje. Při úpravách těchto systémů požadujeme od dodavatele předání zdrojových kódů, včetně práva následné úpravy třetími stranami.

Jako příklad úsporného přístupu nového vedení k veřejným zakázkám v oblasti informačních technologií uvádíme:

Antivirové řešení v rezortu na 4 roky – dosavadní platba za jednu licenci na období 4 let činila 1 252 Kč, nově vysoutěžená cena za 1 licenci 309 Kč - úspora 75 %.

Realizují se další veřejné zakázky, především formou centralizovaných nákupů komodit a služeb. V nejbližších dnech dojde k uzavření dalších smluv, kde se očekávají významné úspory vůči dosavadním platbám:

Datové a hlasové služby komunikační infrastruktury na 3 roky - dosavadní platby rezortu činí 13 530 000 Kč bez DPH ročně, nově vysoutěžená cena činí 3 739 392 Kč - úspora 72 %.

Mobilní datové a hlasové služby na 4 roky - u některých položek úspora až 42 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…