NP České Švýcarsko: Zimní období je hlavní sezónou péče o lesy

26.12.2015 17:19

Zimní období představuje pro národní park České Švýcarsko hlavní sezónu z hlediska péče o zdejší lesní porosty.

NP České Švýcarsko: Zimní období je hlavní sezónou péče o lesy
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

Návštěvníci se, podobně jako v předchozích letech, na některých místech národního parku mohou setkat s lesnickou technikou, těžebními zásahy i odvozem dřevní hmoty po lesních cestách. Nezbytné lesnické zásahy jsou cíleně prováděny mimo hlavní turistickou sezónu, aby byly minimalizovány kolize s turistickým ruchem. Cílem lesnických zásahů je především přeměna smrkových monokultur na území národního parku na přírodě bližší lesy.

„Přeměna smrkových monokultur na přírodě bližší porosty bohužel přináší nutnost těžeb s pomocí odpovídající lesnické techniky, na přechodnou dobu může také dojít ke snížení kvality některých lesních cest v důsledku odvozu dřevní hmoty. Proto práce provádíme v období, kdy České Švýcarsko navštěvuje nejméně turistů,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Činíme tak s vědomím, že se lesy po zásazích začínají vyvíjet směrem k přirozenosti bez toho, aby došlo k příliš prudkým výkyvům ve stávajících biotopech. Připravené lesní porosty pak již budou moci být ponechány vlastnímu vývoji a na řadě míst v parku je ozdravení lesa v důsledku zásahů z dřívějších let velmi dobře patrné.“

Z dlouhodobého pohledu patří přeměna lesních porostů, zejména smrkových monokultur, na lesy přírodě bližší k největším úkolům správy národního parku. Smrkové monokultury byly na území Českého Švýcarska v minulosti zakládány za účelem relativně rychlé produkce dřeva, a navíc tyto porosty vyžadují trvalou lesnickou péči. Takto zaměřené lesy však v podmínkách národního parku nepředstavují optimální výchozí stav, neboť cílem zde je bezzásahovost na převážně většině rozlohy. Proto jsou nyní stávající smrčiny pomocí lesnických zásahů na převod do bezzásahového režimu postupně připravovány.

Lesnické zásahy vypadají v praxi tak, že je takzvanými výběrovými těžbami část smrků pokácena a dřevní hmota je po lesních cestách odvezena. Na místě těžeb zůstává řídký les a větší množství světla v porostech umožňuje rozvoj jeho nižších pater. Podpořeny jsou tak zejména stávající mladé dřeviny, které více odpovídají přirozenému složení lesa pro zdejší území, případně jsou tyto dřeviny také cíleně vysazovány. Po ukončení lesnických zásahů jsou na dotčených lokalitách vždy uvedeny lesní cesty do původního stavu tak, aby opět bez omezení byly využitelné i pro turistické účely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…