NP Podyjí: Část vřesovišť a luk prokoukne. Dělníci je čistí od náletů

13.03.2015 16:36

Podyjská vřesoviště, stepní trávníky a louky prochází nyní pravidelnou údržbou. Dělníci je čistí od náletových keřů například u Popic a Havraníků, u Devíti mlýnů, na Hradišťských terasách nebo na louce pod Šobesem. Vytvoří tak prostor pro rostliny a živočichy pro tyto lokality typické.

NP Podyjí: Část vřesovišť a luk prokoukne. Dělníci je čistí od náletů
Foto: Národní park Podyjí
Popisek: Národní park Podyjí

„Zásah je zaměřen na přehoustlé porosty náletových dřevin, které je potřeba čas od času proředit. Porosty nejsou odstraňovány kompletně. Na místě necháváme především vzácnější druhy keřů nebo porosty atraktivní pro hnízdění pěvců,“ vysvětlil Robert Stejskal ze Správy Národního parku Podyjí. Lesní dělníci vřesoviště zbavují především náletových růží, trnek nebo janovce.

„I když celková plocha vyřezávaných dřevin se může zdát pro nezasvěceného pozorovatele obrovská, podle našich poznatků jsou zásahy stále příliš mírné. Většina lokalit tak postupně zarůstá. Některé se už změnily v les,“ dodal Stejskal. Ošetřené plochy budou správci parku v následujících letech udržovat pastvou nebo sečením. I tak bude pravděpodobně nutné se na místa po několika letech vrátit a znovu nálety prořezat.

Území národního parku zahrnuje místa, která jsou ponechaná přirozenému vývoji. Jsou to především lesy v jeho první zóně. Naopak vřesoviště, louky nebo stepní trávníky, vytvořené díky staleté hospodářské činnosti člověka, potřebují trvalou péči. Správa Národního parku Podyjí do jejich vývoje plánuje zasahovat i v následujících letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…