NP Podyjí: Teplá zima vylákala netopýry z tradičních zimovišť

23.02.2016 17:00

Méně netopýrů než obvykle zastihli letos zoologové v jejich zimních úkrytech při tradičním sčítání na počátku února. Teplé počasí jim pravděpodobně umožňuje přezimovat i mimo podzemí a někteří jsou dokonce i aktivní.

NP Podyjí: Teplá zima vylákala netopýry z tradičních zimovišť
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Odborníci je v lesích kolem Čížova viděli létat i lovit. Na Ledových slujích se jim dokonce podařilo zastihnout i evropsky chráněné netopýry velkouché. Ti běžně zimují v místech nedostupných pro lidské pozorovatele.

Teplé počasí ke změně úkrytů přimělo především netopýry, kteří obvykle zimují v menších podzemních prostorách s teplotou jen málo nad nulou. „ Ti letos nacházejí vhodná nepromrzající místa i mimo podzemí. Netopýři černí, ušatí a dlouhouší tak byli letos v zimovištích zastiženi v podstatně menším počtu, než je obvyklé,“ potvrdil zoolog jihomoravského muzea Antonín Reiter.

Odborníci se proto letos v zimě vydali po pětileté přestávce sčítat netopýry i do Ledových slují u Vranova. „Tato lokalita se běžně nekontroluje. Nálezy netopýrů jsou kvůli hlubokým štěrbinám mezi kamennými bloky v těchto pseudokrasových jeskyních v běžných zimách spíše výjimečné,“ vysvětlil Reiter. Letos zde zoologové zastihli 34 netopýrů náležících k sedmi druhům.

Mezi nimi byli i dva netopýři velkouší. „Tento obyvatel zachovalých listnatých lesů patří k evropsky chráněným druhům. Jeho populace v Podyjí je ve srovnání s většinou Česka relativně početná. Ve zdejších zimovištích se s ním přesto setkáváme spíše výjimečně. Běžně zřejmě zimuje v místech nedostupných pro lidské pozorovatele, podobně jako většina lesních a štěrbinových druhů netopýrů,“ uvedl Reiter.

Část druhů netopýrů, kteří jsou považováni za původní obyvatele jeskynních prostor, si teplého počasí ale téměř nevšímá. „Vrápenci malí nebo netopýři brvití jsou ve svých pravidelných zimních úkrytech prakticky stejně početní, jako v předchozích letech,“ řekl Reiter.

Celkem bylo letos v zimovištích na Znojemsku včetně národního parku Podyjí sečteno 450 netopýrů náležejících k 11 druhům. Nejpočetnější byl tradičně vrápenec malý (189 jedinců). O něco méně bylo netopýrů hvízdavých (100) a brvitých (76). Žádný z dalších druhů nepřesáhl dvacítku pozorovaných jedinců. Přitom například netopýrů černých bývá v chladných zimách v podyjských zimovištích nalezeno i kolem stovky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…