NP Šumava: Děti se na Šumavě naučí řadu věcí

10.10.2013 8:44

Učitelé základních škol mohou hlásit své třídy do programů Středisek environmentální výchovy Správy NP a CHKO Šumava. Pro letošní rok mohou vybírat z rozšířené nabídky.

NP Šumava: Děti se na Šumavě naučí řadu věcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

Rozšířená nabídka výukových programů a výrazně větší množství zájemců – tak vypadá začátek školního roku z pohledu pracovníků Středisek environmentální výchovy Správy NP a CHKO Šumava, kteří se výukou dětí zabývají.

„Školy se mohou hlásit na výukové programy celý rok, ale poptávka po našich programech je tak vysoká, že již na konci října bývá většinou obsazen celý školní rok,“ uvádí Martina Kučerová, metodik středisek environmentální výchovy.

Správa parku má tři výuková střediska environmentální výchovy - ve Vimperku, ve Stožci a v Kašperských Horách. Středisko ve Stožci je zároveň pobytové, to znamená, že zde mohou děti a studenti strávit i celý týden v šumavské přírodě.

V loňském školním roce byla poptávka po výukových programech, které se zde odehrávají velice vysoká. Vimperské středisko navštívilo v rámci výukových programů 3 066 dětí a studentů, do Kašperských Hor zavítalo celkem 2 882 dětí a na pobytové akce do Stožce se vydalo celkem 1 141 dětí.

„Od předešlého školního roku se jedná o deseti procentní nárůst. Více programů není možné z kapacitních důvodů zvládnout,“ uvádí Martina Kučerová. Ve Vimperku mohou děti navštívit nový výukový program zaměřený na život obojživelníků či historii šumavské krajiny.

Novinkou je program prioritně zaměřený na český jazyk a literaturu. Žáci se během něj naučí, jak se správně píší šumavské místní názvy. Nebude chybět ani seznámení s regionální literaturou, říká Stanislav Čtvrtník, referent střediska environmentální výchovy ve Vimperku.

Středisko environmentální výchovy v Kašperských Horách rozšiřuje svoji nabídku o výukové programy na téma bobr evropský. „V rámci dalšího nového programu - Létající stavitelé šumavské přírody se děti seznámí s tím, jak ptáci umí stavět hnízda z různých materiálů,“ popisuje Miroslava Michnová, vedoucí Informačního střediska a Střediska ekologické výchovy Kašperské Hory.

Pobytové středisko ve Stožci nabízí nový výukový program zaměřený na bližší seznámení s pravidly a zákonitostmi fotosyntézy.

Zájem o programy vzrůstá i ze strany jednotlivých základních škol. Se středisky environmentální výchovy spolupracuje v rámci výuky již 10 partnerských škol.  

Od minulého roku přibyly tři školy, tou poslední je Základní a mateřská škola ve Čkyni.

„Partnerské školy především oceňují nadstandardní přístup pracovníků středisek ekologické výchovy, kteří své programy vyučují přímo v jednotlivých školách,“ říká Martina Kučerová s tím, že v letošním školním roce chce více rozšířit spolupráci s mateřskými školami regionu.

Již třetím rokem opět vyhlašují střediska environmentální výchovy přírodovědnou soutěž „Národní park Šumava ve školních lavicích“, která je zaměřená na souhrnné znalosti o tomto regionu, ale nejen ty získané z učebnic a knih.

„Jsem velice ráda, že díky této soutěži se děti interaktivní formou seznámí s přírodou. Oceňuji přímý kontakt s přírodním prostředím, rozmanitost úkolů. Také velké množství podnětů pro seznámení s živou přírodou,“ takto hodnotila II. kolo soutěže Jana Kolářová učitelka ze ZŠ a MŠ Borová Lada.

Registrace do této soutěže bude zahájena od listopadu tohoto roku. „Školy, které pravidelně dochází na naše výukové programy, mají daleko větší úspěšnost v postupu do druhého kola.  Nejúspěšnějšími řešitele soutěže jsou většinou děti, které navštěvují přírodovědné kroužky,“ uvádí Martina Kučerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…