NP Šumava: Druhou sezónu je možné navštívit soví voliéry v Borových Ladech

12.05.2014 18:39

Od začátku května je otevřené Informační centrum se sovími voliérami na Borových Ladech, které je součástí Zoologického programu Správy NP a CHKO Šumava. Návštěvníci se tu procházejí po dřevěném chodníku, kde jim přímo nad hlavami poletují ptáci. Loni do sovince přišlo více než 53 tisíc lidí, což z něj činí jedno z nejnavštěvovanějších míst Národního parku Šumava.

NP Šumava: Druhou sezónu je možné navštívit soví voliéry v Borových Ladech
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

Více než 53 tisíc lidí navštívilo letos Informační středisko soví voliéry v Borových Ladech, které je celé věnované životu sov. Tento údaj činí ze sovária jedno z nejnavštěvovanějších míst Národního parku Šumava. „Vysoké návštěvy pokračují i letos. Každý den, kdy jsme měli otevřeno, k nám zatím chodí více než tři stovky lidí,“ uvádí Zbyněk Janči, referent Zoologického programu na Borových Ladech. Podle něj tu návštěvníci nejvíce oceňují to, že se mohou volně procházet, v klidu si sednout, pozorovat a navíc sovy ve voliérách také aktivně vyhledávat.

Návštěvníci tu prochází v sovích voliérách, nad jejich hlavami se proletují sovy a na vlastní oči si prohlížejí výra velkého, puštíka bělavého, kalouse ušatého, puštíka obecného, sýce rousného, sovu pálenou. Ve voliérách poletuje zhruba 15 ptáků. „Jedná se o ptáky, kteří se narodili v zajetí. Nebo se jim stal nějaký úraz, žijí s handicapem a život ve volné přírodě pro ně nepřipadá v úvahu. Převažující část sov jsme bezplatně získali ze zoologických zahrad v Plzni, v Hluboké nad Vltavou nebo v Praze,“ vysvětluje Zbyněk Janči.

„Novinkou letošní sezóny bude sovice sněžní. Zároveň jsme upravili voliéru pro sýce rousného, který je poměrně malý pták a ve velké voliéře ho návštěvníci špatně hledali,“ uvádí Miloš Juha vedoucí Zoologického programu Správy NP a CHKO Šumava, do kterého projekt borovoladeckého sovince patří.

Návštěvnické centrum se sovími voliérami stojí v místě bývalého lomu na kámen. Dlouhodobě nevyužitý prostor zakrývají sítě, které stojí na pevných ocelových sloupech. Otevřeno je zde od počátku května do konce září každý den mimo pondělí. V úterý je navíc prodloužená otevírací doba do pozdních večerních hodin. Návštěvníci tak mají možnost pozorovat chování sov v době jejich největší aktivity, tedy večer nebo v noci.

U vstupu do sovích voliér jsou expoziční panely se zajímavými informacemi o druzích sov, které na Šumavě žijí. Důležitý je také panel s informacemi o úspěšném reintrodukčním projektu, který se týká jedné z našich největších sov - puštíka bělavého, což je zvláště chráněný druh. Ve vstupním objektu jsou i pozorovací kukátka, kterými bude možné sledovat i takové detaily ze života sov, jako je například hnízdění a přijímání potravy.

Soví voliéry jsou rozdělené do šesti částí. Dvě voliéry jsou volně průchozí a jsou zde neagresivní druhy, u kterých nehrozí, že zaútočí na návštěvníky. Zbylé čtyři voliéry jsou oddělené přepážkou s nerezových lanek, které zamezí kontaktu návštěvníků s většími, agresivnějšími sovami. Na každé voliéře jsou schránky s informacemi o každém druhu v expozici. U voliér jsou také kovové frontáže a děti si tak mohou každou sovu obkreslit.

Na stezce procházející voliérami jsou umístěné lavičky pro odpočinek a nerušené pozorování sov. Sovy je samozřejmě možné i fotografovat. V areálu je i dětské hřiště s houpačkami a skluzavkou pro ty nejmenší a také dva kotce pro psy návštěvníků, protože psům je vstup do voliér zakázán. Chloubou sovích voliér je také vyřezaná sova o velikosti zhruba jeden metr.

Otevírací doba je stanovena podle zkušeností z informačních středisek:

PO - zavřeno - úklid a případná desinfekce
ÚT - od 12 hod. - do 21 hod.
ST, ČT, PÁ, SO a NE - od 9 hod. - do 17 hod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…