NP Šumava: Pracovníci Informační a strážní služby kontrolují hnízdiště sokolů stěhovavých

26.11.2013 16:40

Pracovníci Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava kontrolují hnízdiště sokola stěhovavého. Sokoli se na Šumavu vrátí příští rok na jaře. Do té doby musí být hnízda vyčištěná. Vzácné dravce pak budou strážci Šumavy chránit před turisty.

NP Šumava: Pracovníci Informační a strážní služby kontrolují hnízdiště sokolů stěhovavých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

Kontrola hnízdišť sokola stěhovavého a jejich případná úprava - to má v tomto týdnu za úkol lezecká skupina složené z pracovníků Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava. „Lezou po skalách tam, kde na jaře zahnízdí sokoli a kontrolují, zda je zde všechno v pořádku. Odstraňují kusy odlomeného skalního masivu nebo části ulomených větví. Vytváří podmínky pro to, aby se sem sokoli mohli opět vracet,“ uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Sokoli zahnizďují během února a března, proto je důležité hnízda zkontrolovat ještě předtím než napadne sníh.
Na území Národního parku Šumava je několikanásobně větší množství hnízdišť sokolů, než tomu bylo v 90.letech 20. století. Ti se zde každý rok snaží vyvést mladé. Sokol stěhovavý zmizel ze Šumavy v 70.letech kvůli používání pesticidů a teď se jeho populace rozšiřuje.

„V současnosti máme na území Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava celkem 7 hnízdních lokalit sokola, což je výborná zpráva, protože v 90.letech minulého století jsme měli na Šumavě jen 2 hnízdní lokality. Populace sokola stěhovavého roste i v Evropě a nás těší, že se mu líbí i na Šumavě, kde se mu důslednou ochranou přírody snažíme tvořit ty nejlepší podmínky," uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.
Letos na jaře se na pěti hnízdištích uvnitř Národního parku Šumava narodili mladí sokoli, kteří vyletěli z hnízda.

Sokolům se na Šumavě daří i díky péči pracovníků Informační a strážní služby. Ty čeká důležitý úkol hlavně na jaře. Kdy budou hnízdiště sokolů hlídat ve dne v noci. „Budeme hlídat cesty, které vedou do míst, kde sokoli hnízdí, aby je turisté nerušili a oni se mohli v klidu starat o mladé. Časté rušení, může způsobit například zastydnutí zahřívaných vajec nebo předčasné vylétnutí dospívajících mláďat z hnízda, která se pak stávají snadnou kořistí pro predátory,“ vysvětluje Petr Šrail, vedoucí Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava. Na omezení vstupů se turisté musí připravit během dubna a května. Někde možná až do poloviny června.

Letos na jaře turisté se zákazem vstupu problémy neměli. „Měli pochopení, i když to pro ně v ten moment znamenalo určité omezení. Když jsme jim vysvětlili, proč je nemůžeme pustit, neznamenalo to pro ně problém," doplňuje Šrail.

Monitoringem sokola stěhovavého na Šumavě se dlouhodobě zabývá Český svaz ochránců přírody Plzeňsko. „Pravidelně sledujeme obsazenost známých hnízdních lokalit sokolími páry, vývoj a úspěšnost hnízdění a kontrolujeme i další potencionální lokality, kde by sokol mohl hnízdit," uvádí David Melichar z Českého svazu ochránců přírody Plzeňsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…