NP Šumava: S Tetřevem se setkáte třeba při cestě na Luzný nebo u Březníku

08.08.2014 18:54

Kolik je na Šumavě tetřevů? Jak žije a kde? Proč potřebuje klid? Na všechny tyto otázky dostanou turisté odpovědi u mobilních informačních bodů, se kterými, jako první, loni na podzim vyrazili do terénu němečtí strážci v Bavorském lese. Letos představují návštěvníkům tohoto krásného tvora společně s našimi členy Informační a strážní služby.

NP Šumava: S Tetřevem se setkáte třeba při cestě na Luzný nebo u Březníku
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

V uplynulých letech probíhal intenzivní tříletý česko – bavorský výzkumný projekt. Pracoval s nejnovějšími metodami, kdy byli jednotliví tetřevi identifikování pomocí genetické stopy ve svém trusu a zahrnoval celé území Šumavy i mimo Národní parky. Vznikla tak podrobná databanka údajů o výskytu, modely vhodného stanoviště byly ověřeny zpětným sběrem dat v terénu. Nyní je na řadě tyto novinky v kombinaci se základními poznatky o jejich životě představit široké návštěvnické veřejnosti.

„U nás se obrovsky rozvíjí skialpinismus, potažmo skitouring a také zimní výlety na sněžnicích. Přitom se ale lidé dostávají, třeba i nevědomky, do míst, kde mohou vyrušit tetřeva a tím ho ohrozit. Proto jsme se rozhodli, že našim návštěvníkům budeme představovat tohoto chráněného živočicha v terénu, přímo v místech, kde se vyskytuje,“ říká Michael Grossmann, vedoucí strážců NP Bavorský les.

Koncept této osvěty je přitom velmi jednoduchý. Na skládacím stole trůní vycpaný tetřev a tetřeví slepice, pár map, soubor kamínků, kostka cukru a pytlík jehličí.

„Díky vycpaným ptákům si návštěvníci mohou představit, jak majestátní a krásný tvor je tetřev hlušec a z map se lidé dozvědí, kde se vyskytuje. Pytlík jehličí má návštěvníkům ukázat, kolik ho musí tetřev sezobat, když je vyrušen třeba lyžařem, aby získal energii obsaženou v pouhé kostce cukru. A k čemu ten soubor kamínků od největšího k nejmenšímu? To vám vysvětlíme přímo u nás,“ zve Roland Ertl strážce NP Bavorský les.

Mobilní informační body jsou vždy monotématické a věnují se jednomu zvířecímu druhu. Vedle tetřeva hlušce představují strážci také bobra evropského, puštíka obecného a sokola stěhovavého.

„Poprvé jsme tetřeva touto formou začali představovat loni 3. října a byli jsme překvapeni velkým zájmem lidí. Strážní služba Národních parků není o zákazech, ale o komunikaci s veřejností,“ vysvětluje Michael Grossmann.

„Prakticky hned chtěli naši němečtí kolegové, abychom se na tomto projektu podíleli i my. Na Šumavě nejsou čeští či bavorští tetřevi, je tu jedna společná populace, za kterou máme společnou odpovědnost“ říká Pavel Storch, koordinátor spolupráce mezi oběma parky.

Česko-německý mobilní informační bod mohli návštěvníci potkat například tento týden při cestě na vrchol Luzného. „V úterý během třech hodin se u nás zastavilo okolo padesáti lidí, z toho necelá desítka Čechů. Strávili u nás deset minut nebo čtvrt hodiny a šli dál a slyšel jsem pouze pozitivní reakce. Koncept je opravdu velmi jednoduchý a jde tu hlavně o to, podat ty informace lidsky,“ říká strážce NP Šumava Pavel Veverka, který tento týden v úterý představoval tetřeva hlušce českým turistům, jenž se vypravili na vrchol Luzného.

Čeští a němečtí strážci budou tetřeva hlušce v terénu dále společně představovat na konci srpna. Konkrétně 27. srpna u Březníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.