NPÚ: Čas slitování nezná - výstava končí v neděli 15. března!

13.03.2015 18:19

Do této neděle lze naposledy navštívit výstavu Hrady a zámky objevované a opěvované, která téměř tři měsíce těšila milovníky památek a historie v Jízdárně Pražského hradu. V tuto chvíli se zdá, že bude patřit mezi tři nejnavštěvovanější výstavní počiny, jež Pražský hrad ve své novodobé historii hostil – ve středu 10. března totiž počet zájemců o ni přesáhl 70 tisíc!

NPÚ: Čas slitování nezná - výstava končí v neděli 15. března!
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Na webových stránkách Národního památkového ústavu si nyní lze zdarma stáhnout katalog, který je beznadějně rozebrán. Kromě toho je k dispozici zvukový průvodce výstavou, tedy audio guide, a to v české i anglické verzi, a v sekci věnované workshopům pro veřejnost je možné zhlédnout materiály věnující se restaurování dřeva, konkrétně karlštejnských vrat (včetně dendrochronologického průzkumu) a tzv. delfínového kabinetu ze zámku Hluboká, a také restaurování vzácných barokních textilií.

Konec výstavy však neznamená, že se lidé musejí se vzácnými poklady rozloučit; po uzavření bran Jízdárny Pražského hradu se vracejí zpět do svých rezidencí a nadále budou těšit návštěvníky hradů a zámků, v nichž začíná hlavní sezona již za 2 týdny, nejpozději první dubnový víkend. Například brány hradu a zámku Bečov se po návratu relikviáře sv. Maura z výstavy otevřou v sobotu 4. dubna, zámek Konopiště, „domov“ renesanční jezdecké zbroje, bude možné navštívit již 1. dubna a zámek Jindřichův Hradec, kam se vrací nejen překrásná kovaná mříž tamní studny, ale také renesanční portréty bájných zakladatelů českého státu – Libuše, Kroka, Čecha a Přemysla –, otevře již poslední víkend v březnu. Přesné informace jsou dostupné na webu www.npu.cz/pro-navstevniky/.

Výstava Hrady a zámky ke konci se blíží
kdo nestihne ji do 15. března, ten ať s tím se smíří,
že objede jich všech 104!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…