NPÚ: Hodnoty, které chráníme. 20 let městské památkové zóny Opava

16.03.2015 19:10

Publikace uvedeného názvu byla vydána Opavskou kulturní organizací, statutárním městem Opava a Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm v Ostravě. Ve středu 18. března se koná křest knihy v klubu Art v Opavě.

NPÚ: Hodnoty, které chráníme. 20 let městské památkové zóny Opava
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Autory jednotlivých kapitol jsou Šárka Borovcová, Václav Hájek, Dalibor Halátek, Lucie Langerová, Hana Pavelková, Dalibor Prix, Romana Rosová, Lubomír Rychtar, Michal Zezula. Editory jsou Dalibor Halátek, Kateřina Pelcová, Michal Zezula.

V roce 2012 uplynulo dvacet let od doby, kdy Opava obdržela status městské památkové zóny. Rozvoj historického jádra města tak v uplynulých dvou dekádách ovlivňovala v nezanedbatelné míře památková péče a její principy.

Všichni spoluautoři publikace jsou nějakým způsobem spojeni s oblastí památkové péče, a to nejen institucionalizované (Magistrát města Opavy, Národní památkový ústav), ale také jako vědečtí a pedagogičtí pracovníci, případně architekti. Cílem autorů bylo ohlédnutí za tím, co se v uplynulých dvaceti letech při památkové obnově podařilo, i za tím, co má k ideálnímu stavu daleko. Současně se autoři zaměřili na oslovení co nejširšího spektra čtenářů a co nejsrozumitelnější formou osvětlili, na jakých základech památková péče v Opavě stojí, do kterých oblastí zasahuje a k čemu směřuje.

Křest publikace se uskuteční ve středu 18. března 2015 v 18 hodin v klubu Art v Opavě.

Ředitel Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Ostravě Mgr. Michal Zezula pohovoří o osudech historických jader měst v Moravskoslezském kraji po druhé světové válce (příspěvek Od asanací k památkovým rezervacím a zónám).

Hosty večera dále budou: Mgr. Dalibor Halátek, Mgr. Václav Hájek, Ing. arch. Lucie Langerová a PhDr. Dana Kouřilová.

Publikaci Hodnoty, které chráníme. 20 let městské památkové zóny Opava je možné zakoupit v Opavské kulturní organizaci za 230 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…