NPÚ: Hrady a zámky navštěvuje navzdory letošním extrémním výkyvům počasí stále víc lidí

09.08.2015 7:34

Přestože jaro letos přicházelo pozvolna, na začátku sezony namísto návštěvníků dorazil sníh a první půlku prázdnin opanovala horka vybízející spíš k pobytu u vody, na hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu přišlo letos ještě více lidí než v loňském – do té doby rekordním – roce.

NPÚ: Hrady a zámky navštěvuje navzdory letošním extrémním výkyvům počasí stále víc lidí
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Do konce července 2015 dorazilo na prohlídky nebo programy, které kasteláni pro zájemce o minulost připravují, dva miliony sedm set sedmdesát tisíc lidí (2 770 000), což je o téměř 170 tisíc, (tedy o 6 procent) více než za stejné období loňského roku – a o celého půl milionu více než předloni.

„Jsem velmi potěšena, že ani červencová horka neodradila příznivce hradů, zámků a ostatních památek od návštěvy; tito charismatičtí pamětníci historie bezesporu i dnes potřebují vyjádření podpory, které jim lidé takto poskytují. Všem návštěvníkům bych proto chtěla poděkovat a zároveň slíbit, že památky ve správě NPÚ budou i nadále organizovat pestré programy a akce pro veřejnost tak, aby byly nejen hrdými symboly našich dějin, ale také živoucími centry současného společenského života,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Největší zájem platících návštěvníků zaznamenal letos státní hrad a zámek Český Krumlov, který s 221 tisíci návštěvníky poměrně těsně předstihl loňského vítěze, zámek Lednici, kam dorazilo téměř 213 tisíc lidí. Třetím a čtvrtým nejnavštěvovanějším objektem jsou zámek Hluboká (149 tisíc) a hrad Karlštejn (téměř 126 tisíc); jejich kapacita je díky trvale vysokému zájmu návštěvníků o prohlídky prakticky naplněna.

Pomyslným skokanem roku, tedy památkou, která letos zaznamenala opravdu výrazný růst zájmu, je hospitál Kuks, otevřený v březnu po kompletní obnově. Zatímco v letech před opravou přilákal hospitál za celý rok mezi 30 a 40 tisíci lidmi, letos je jejich počet už na konci července dvojnásobný.

Výborné návštěvnosti dosáhly hrady, zámky, ale i kláštery, soubory lidových staveb a technické památky navzdory pozdějšímu otevření řady památek na jaře a červencovým tropickým teplotám. Lidé totiž na hrady a zámky přivádí stále pestřejší nabídka zábavních, kulturních či zážitkových programů a akcí, které kasteláni na svěřených objektech připravují. Neklesá však ani zájem o tradiční – již několika generacím dobře známé – prohlídky s průvodcem. Kasteláni totiž inovují: obměňují a rozšiřují prohlídkové trasy, otevírají nové okruhy v interiérech i exteriérech, v expozicích vystavují nové exponáty a připravují tematické aranže nebo výstavy. I pravidelní návštěvníci, kteří přijdou na tutéž památku již poněkolikáté, si tak přijdou na své. Řada památek se snaží vycházet návštěvníkům vstříc i i jinak – například zkracováním intervalů mezi jednotlivými prohlídkami, aby nikdo nemusel příliš dlouho čekat. Pro rodiny s dětmi zase hrady a zámky chystají prohlídky na míru – zkrácené, se zvláštním výkladem přizpůsobeným dětským znalostem nebo vedené průvodci v kostýmech; nejoblíbenější jsou prohlídky s princeznou.

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Vedle své role odborné složky v procesu památkové péče v České republice rovněž spravuje více než sto nemovitých památek. Většina z nich je veřejnosti přístupná a z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO. Národní památkový ústav v rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky. NPÚ však nespravuje pouze hrady a zámky, v jeho péči jsou i významné klášterní areály (Plasy, Kladruby u Stříbra, Sázava, Zlatá Koruna nebo Doksany), památky lidové architektury (Hamousův statek ve Zbečně, skanzeny Zubrnice, Vysočina a Příkazy) a technické památky 19. a 20. století (Důl Michal v Ostravě), které vtiskly městům a krajině nezaměnitelný ráz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…