NPÚ: Invalidovna byla mezi filmaři oblíbená i v roce 2019

05.01.2020 13:29

I v loňském roce patřila Invalidovna k oblíbeným filmovým lokacím. Natáčelo se zde několik historických seriálů zahraniční i české produkce, celovečerní filmy, videoklipy či studentský film.

NPÚ: Invalidovna byla mezi filmaři oblíbená i v roce 2019
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Nezaměnitelná atmosféra, dlouhé chodby, patina a prostory, které nabízí řadu scénografických možností. Nejen proto je Invalidovna již od dob minulého režimu vyhledávaným místem filmových štábů z celého světa. Nebylo tomu jinak ani v roce 2019, kdy se na Invalidovně natáčely převážně historické seriály a mini série, celovečerní film, dva videoklipy i film studentů FAMU.

Již tradičně se části barokní budovy několikrát proměnily v nemocnici. V německém historickém filmu Oktoberfest najdete záběry z východní chodby 1. patra i jedné z obytných jednotek, kanadsko-německá koprodukce krimi seriálu Shadowplay (o kterém jsme psali zde) zase zvolila jako kulisy válečné berlínské nemocnice nádvoří.

Pozornost byla věnována také významným historickým osobnostem. Jedním z nejrozsáhlejších natáčení minulého roku se stal psychologický krimi seriál Freud z produkce Netflixu, který bude mít premiéru v roce 2020. V seriálu se objeví celá řada prostor Invalidovny včetně sklepení v roli vězení, dále také obytná jednotka, kaple nebo kotelna.

Nádvoří a schodiště západního křídla Invalidovny se stalo dějištěm pro pokračování úspěšné koprodukční minisérie Marie Terezie, kterou v prosinci a lednu uvádí Česká televize. Více informací, díly online i řadu zajímavých fotografií z natáčení naleznete zde.

S historickou minisérií Spy city ze 60. let se do Invalidovny na chvíli vrátil archiv - záběry se natáčely na východní chodbě 1. patra a kancelář archivu v jedné z obytných jednotek. Více informací o sérii najdete např. zde.

V zahradách Invalidovny se poté natáčel studentský film An Empty bed, podívejte se na fotografie z natáčení od fotografky Zuzany Lazarové zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…