NPÚ: Již tuto sobotu ožijí památky v záři Hradozámecké noci

24.08.2017 20:35

Pokud se rozhodnete prožít noc ze soboty na neděli na některé z osmi desítek památek zapojených do Hradozámecké noci, můžete kromě neopakovatelné noční atmosféry zažít také rytířská klání, kostýmované prohlídky, divadelní představení, koncerty a další pestrý program.

NPÚ: Již tuto sobotu ožijí památky v záři Hradozámecké noci
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Během Hradozámecké noci může návštěvník spatřit a zažít památku doslova v jiném světle, kdy noční atmosféra dodává známým místům neopakovatelné kouzlo,“ vysvětluje generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Hostitelem hlavního programu bude letos zámek v Náměšti nad Oslavou, kde se večerní program ponese v duchu renesance. „Náměšťská Hradozámecká noc je jedním z vrcholů letošního Roku renesanční šlechty, ve kterém se snažíme veřejnosti připomenout a přiblížit významné šlechtické rody období renesance,“ zve k návštěvě generální ředitelka NPÚ. Zcela výjimečně bude zpřístupněna i panská oratoř zámecké kaple, kde si budou návštěvníci moci prohlédnout originál šestidílné Bible kralické z let 1579–1593, která je součástí knihovního fondu náměšťského zámku. Na své si ale přijdou i milovníci renesanční hudby a noc vyvrcholí závěrečným ohňostrojem.

Stejně jako v minulých letech se k Hradozámecké noci kromě památkových objektů spravovaných Národním památkovým ústavem i letos připojuje řada památek soukromých nebo provozovaných jinými institucemi. Na některých památkách si návštěvníci budou moci užít gurmánské prohlídky – v Litomyšli, Nových Hradech, Hluboké nad Vltavou, Velkém Březně či na zámku v Nelahozevsi.

Program zaměřený na děti nabídne Chvalský zámek, zámky Dobříš, Loučeň, Zruč nad Sázavou, Benešov nad Ploučnicí, Kunětická hora a zámek Náměšť na Hané. Na zámku v Kuníně si pak děti vyzkouší roli průvodců. Naopak bez průvodce bude možné projít zámky Slatiňany, Hořovice, Červená Lhota, Dačice, Kratochvíle a Hrádek u Nechanic. Zájemci o kláštery jistě ocení noční návštěvu Broumova, Sázavy nebo Zlaté Koruny a zkrátka nepřijdou ani příznivci vily Stiassni, Jurkovičovy vily a vily Löw-Beer v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…