NPÚ: Klášter Kladruby slaví 900 let od svého založení a k výročí nabízí bohatý program

05.04.2015 19:22

Benediktinský klášter v Kladrubech slaví v letošním roce 900 let od svého založení knížetem Vladislavem I. Významnými mezníky oslav jsou dvě události – navrácení restaurované mariánské koruny na hlavní oltář klášterního chrámu a zpřístupnění jižní klášterní zahrady veřejnosti. Nabídku kulturních akcí tvoří tradiční a osvědčené akce i nové programy, připravené speciálně k výročí. Mimořádné cenové zvýhodnění při návštěvě kláštera budou moci využít nejen místní obyvatelé.

NPÚ: Klášter Kladruby slaví 900 let od svého založení a k výročí nabízí bohatý program
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Symbolické zahájení oslav je spojeno s návratem mariánské koruny na hlavní oltář klášterního chrámu Nanebevzetí Panny Marie, sv. Benedikta a sv. Wolfganga. „Koruna, již pravděpodobně navrhl Jan Blažej Santini Aichel, prošla několikaměsíčním restaurováním, které finančně podpořili členové organizace The Friends of Czech Heritage z Velké Británie,“ podotýká kastelán kláštera Milan Zoubek. V 70. letech 20. století byla koruna během restaurování oltáře omylem sejmuta. „Původní Santiniho ideová a výtvarná koncepce je navrácením koruny na hlavní oltář rehabilitována,“ pochvaluje si Zoubek. Návštěvníci ji poprvé spatří již tuto sobotu 4. dubna.

Druhým přelomovým okamžikem v dosavadním životě kláštera bude slavnostní zpřístupnění jeho jižní zahrady. Od 1. května 2015 se návštěvníci budou moci projít revitalizovanou částí klášterních zahrad, která v době fungování kláštera sloužila jako užitková, tzn. k pěstování bylinek pro místní kuchyni, a jejíž součástí zahrady byl i ovocný sad. V novodobé historii zahrada chátrala a pustla. „Díky finančním zdrojům z Evropské unie se podařilo vytvořit odpočinkovou plochu s lučními partiemi a ovocným sadem s použitím starých odrůd jabloní, hrušní a třešní,“ vyzdvihuje úspěšný projekt Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovích. Zahrada bude volně přístupná až do konce října.

Devět set let od založení slaví také město Kladruby. „Oslavy zahájíme v úterý 28. dubna setkáním představitelů měst a obcí, které spojuje založení kladrubského kláštera,“ upřesňuje starostka Svatava Štěrbová. „Nejvýznamnějším počinem, kterým bychom chtěli zdůraznit, že historické vědomí devíti staletí chceme zachovat a nadále rozvíjet, bude otevření Regionálního muzea Kladrubska dne 20. června. Budova muzea je kompletně zrenovovaná za pomoci dotace z ROP Jihozápad a v nejbližší době začne vybavování vnitřních prostor,“ doplňuje starostka. Na druhou polovinu roku chystá město Kladruby vydání knihy k výročí, jejímž autorem je místní historik Jiří Čechura.

V pestré nabídce akcí věnovaných výročí zaujímá svébytné místo speciální sleva nazvaná Založení 1115. „Návštěvníci, kteří mají trvalé bydliště v obcích historicky spjatých se založením kladrubského kláštera, uvítají možnost zavítat na některou z prohlídkových tras (klášter, zámek nebo kombinovaná trasa) za jednotné vstupné 30 Kč nebo 1,50 eura za osobu,“ vysvětluje princip akce kastelán Milan Zoubek. Podmínkou poskytnutí vstupenky za uvedenou cenu je prokázání trvalého bydliště (např. občanským průkazem) v obcích, jejichž seznam je součástí přílohy č. 1. „V soupisu 89 sídel převažují obce do 100 trvale žijících obyvatel, nad 1000 trvale žijících obyvatel má 10 sídel (obcí, měst nebo městských částí), nejvíce Tachov,“ dodává Milan Zoubek. Toto netradiční zvýhodnění se týká vybraných obcí nejen v Plzeňském kraji, ale též v krajích Karlovarském, Pardubickém, Středočeském či Ústeckém a také obyvatel pražské Zbraslavi a Žabovřesk.

Mariánská koruna (detail)Tradiční kulturní sezonu v klášteře zpestří několik výjimečných událostí. Ve spojitosti se slavnostním zpřístupněním jižní klášterní zahrady bude prohlídková trasa kláštera vyzdobena florálními objekty. První ročník květinové přehlídky Santiniho květy bude k vidění od 1. do 3. května. Mimořádný zážitek slibuje také představení Animal Exitus v podání Spitfire Company v rámci festivalu Tanec Praha 2015. Pět rozličných fází a stavů, které se člověka zmocňují při vyrovnávání se s traumaty, budou moci diváci spoluprožívat v úterý 16. června na severní terase u klášterního kostela. Na začátku srpna zavítá do kláštera festival 9 týdnů baroka, pořádaný v rámci projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, pod jehož křídly se v pátek 1. srpna odehraje Klášterní barokní noc plná vůní, chutí, barev i tónů, divadla i hvězdářského umění. V sobotu 2. srpna přiláká milovníky kvalitní hudby Iva Bittová v doprovodu skupiny Čikori a venezuelského tanečníka a performera Davida Zambrana.

Další novinku představují netradiční tematicky orientované prohlídky přibližující zájemcům historii a život v klášteře zcela jiným, nezvyklým pohledem, nazvané Monastýrování aneb... Tyto prohlídky jsou připravovány ve spolupráci s klášterem Plasy, který v letošním roce slaví 870 let od založení. V průběhu sezony se uskuteční na obou místech ve čtyřech termínech a konkrétními tématy budou Klášterní architektura (6. června), Klášterní smysly a živly (4. července), Nocí ke hvězdám Santiniho Aichla (7.–8. srpna) a Klášterní život (19. září).

Zkrátka nepřijdou ani příznivci obvyklých klášterních akcí. V květnu ožije klášterní nádvoří historickým jarmarkem (16.–17. května) a otevřeno bude i během Noci kostelů (29. května). Chybět nebude slavnost Klášterní slunovrat v sobotu 20. června nebo již 15. ročník nočních oživených prohlídek známých jako Benediktinské dny (10.–11. července a 17.–18. července). Milovníci hudby si přijdou na své během letních koncertů 38. ročníku festivalu Kladrubské léto a vyznavače dobrého vína, medu a cimbálové muziky potěší zářijové Slavnosti vína a medu (12. září). Zvídaví návštěvníci a milovníci historie navíc ocení mimořádné prohlídky běžně nepřístupných prostor v části nového konventu, které ponesou název Víme, kudy chodíme... nový konvent. Probíhat budou o víkendu 12.–13. září.

Jubileum kladrubského kláštera připomene také vědecká konference 900 let kláštera v Kladrubech, která se uskuteční v druhé polovině června. Tematicky se zaměří na klášterní instituci, benediktinskou řádovou historii a dějiny západočeského regionu. „Cílem konference je shrnout aktuální stav výzkumu kladrubské problematiky a představit jeho výsledky v celé své tematické a metodické rozmanitosti,“ konstatuje za přípravný výbor Karel Nováček ze Západočeské univerzity v Plzni. Z úst erudovaných odborníků zazní příspěvky zaměřené na archeologii, dějiny architektury, umění a uměleckého řemesla. Pozornost bude samozřejmě věnována otázkám benediktinské spirituality, roli kláštera jako instituce a samozřejmě i dějinám památkové obnovy a hledání využití areálu Národní kulturní památky.

Stručná historie kláštera Kladruby
Klášter benediktinů založil v roce 1115 kníže Vladislav I. v rámci osidlování pohraničí. Během devíti století existence hrál klášter významnou roli v církevním i společenském životě regionu, ovlivňoval dění v zemi a zaměstnával známé architekty a umělce, kteří zde vytvořili mistrovské dílo. Dominantou areálu je opatský chrám Nanebevzetí Panny Marie, přestavěný Janem Blažejem Santinim Aichelem ve stylu tzv. barokní gotiky v letech 1712–1726. Druhou monumentální stavbou v areálu kláštera je nový konvent postavený podle projektu Kiliána Ignáce Dientzenhofera v roce 1770. Dva roky po smrti posledního opata Amanda Streera byl klášter v roce 1785 zrušen císařem Josefem II. a do konce druhé světové války jej využíval knížecí rod Windischgrätzů. Od roku 1945 je klášter v majetku státu a v roce 1995 byl prohlášen za národní kulturní památku.

Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ je největší příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR a z pověření státu spravuje a veřejnosti zpřístupňuje více než sto nemovitých památek. V rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky. Z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO. NPÚ, ÚOP v Českých Budějovicích se stará o 30 památkových areálů na území Jihočeského kraje, Plzeňského kraje a Kraje Vysočina. Má na starosti hrady a zámky Červená Lhota, Český Krumlov, Dačice, Hluboká, Jindřichův Hradec, Kratochvíle, Landštejn, Nové Hrady, Rožmberk,Třeboň s hrobkou Domanín,Vimperk, Zvíkov, Červené Poříčí, Gutštejn, Horšovský Týn, Kozel, Manětín, Nebílovy, Přimda, Rabí, Švihov, Velhartice, Jaroměřice nad Rokytnou, Lipnice, Náměšť nad Oslavou a Telč, klášterní areály Kladruby, Plasy a Zlatá Koruna i památky lidové architektury (usedlost U Matoušů Plzeň-Bolevec).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…