NPÚ: Kopie podle náhodně nalezené fotografie portrétu malé Susanne obohatí interiér vily Stiassni

25.12.2016 20:07

Součástí expozice vily, kterou nechali postavit manželé Alfred a Hermine Stiassni, jsou jejich portréty. Nikdo nečekal, že existuje i třetí – zpodobňující jejich dceru Susanne. Na základě jeho náhodně nalezené fotografie vznikne kopie obrazu, která obohatí interiér této památky.

NPÚ: Kopie podle náhodně nalezené fotografie portrétu malé Susanne obohatí interiér vily Stiassni
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Ve skutečnosti se totiž nenašlo plátno – stejně jako v případě portrétů Susanniných rodičů se dochovala jen černobílá fotografie obrazu. Nečekaně byla uschována v rámečku pod sklem za jinou, pozdější fotografií Susanne. Oba snímky měla ve svém bytě paní Marie Straková, dcera vrchního zahradníka rodiny Stiassni Antonína Frömla a někdejší kamarádka malé Zuzanky.

Jde o významný nález, který dokládá, že trojice portrétů vznikala postupně, a ač obrazy nebyly určeny pro prezentaci na jednom místě, rodině záleželo na tom, aby všechny členy zpodobnila ruka stejného malíře.

Spolek přátel vily Stiassni má v plánu nechat vyrobit kopii původního obrazu, jenž by se měl v červnu 2017 při příležitosti narozenin Susanne Stiassni symbolicky vrátit do rodinného domu. Půjde již o druhou mecenášskou akci spolku – loni totiž financoval výrobu kopií portrétů Alfreda a Hermine.

Alfred s Hermine měli svatbu v roce 1909, o deset let později se nechali portrétovat v ateliéru původem polského malíře Henryka Rauchingera ve Vídni. Trvalo dalších deset let, než byly portréty přesunuty do vily Stiassni, která byla tehdy čerstvě postavena. Portrét Susanne Stiassni vznikl někdy v letech 1931–1933, holčičce na něm je asi osm až deset let. Podle podoby není pochyb o tom, že jde o Susanne. Je také nanejvýš pravděpodobné, že obraz vnikl ve stejném ateliéru, byť malíři bylo v té době přibližně 74 roků.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…