NPÚ Kroměříž ukončil sezonu na památkách ve své správě

28.10.2014 19:53

Poslední říjnové dny ukončily návštěvnickou sezónu na našich hradech a zámcích. Návštěvníci památek měli tak poslední možnost navštívit některý z památkových objektů ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Kroměříži. I v letošním roce měli návštěvníci možnost užít si pár novinek na našich památkových objektech a zúčastnit se několika desítek kulturních akcí, divadelních představení, výstav či koncertů, připravili jsme zábavné i vzdělávací akce nejen pro dětské návštěvníky a pokračovali jsme také v obnově památek.

NPÚ Kroměříž ukončil sezonu na památkách ve své správě
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

V období od 1. ledna do 26. října 2014 navštívilo naše památky (hrad Buchlov, zámek Buchlovice, Arcibiskupský zámek Kroměříž a zámek Vizovice) celkem 291 967 návštěvníků, což je téměř o12 % vyšší počet než v loňském roce, kdy památky navštívilo za stejné období 246 938 osob,  proto letošní sezónu řadíme k těm lepším. Na zvýšení návštěvnosti má svůj podíl nejen příznivé počasí, ale i řada zajímavých doprovodných akcích na našich památkách.

Následující část zprávy se věnuje jednotlivým památkovým objektům ve správě Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Kroměříži, jsou to: Státní hrad Buchlov, Státní zámek Buchlovice, Státní zámek Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž a Státní zámek Vizovice.

Státní hrad Buchlov

návštěvnost objektu
období:   1.1. 2014 – 26.10. 2014 75 761
1.1. 2013 – 26.10. 2013  61 687

Po dobrých zkušenostech z loňského roku na Buchlově pokračovali v dětských prohlídkách, na které každou neděli navazovaly i divadelní pohádky. Rekordní návštěvnost zaznamenala akce Buchlovské u kování (12. – 13. 7.), 8. ročník mezinárodního kovářského sympózia navštívilo více než 5000 lidí. Úspěšná byla i akce „V erbu tří pruhů  – tajemství středověku – páni z Kunštátu na Buchlově“ plná vystoupení šermířských skupin, středověkého tance a hudby nebo výstavy historických kostýmů na prohlídkové trase.

Státní zámek Buchlovice

návštěvnost objektu
období:   1.1. 2014 – 26.10. 2014 75 943
1.1. 2013 – 26.10. 2013  67 968

Na zámku v Buchlovicích měly úspěch již tradiční květinové výstavy „Tulipománie“ v březnu a výstava růží v červenci. Smyslem těchto výstav je vdechnout zámku život a navodit atmosféru místa, kde se opravdu dá žít. „Nálada“ zámeckých interiérů zkrášlených vazbami z živých květin se opravdu změní k lepšímu a návštěvníci to náležitě ocení. O prázdninách proběhl na zámku v Buchlovicích program pro děti – Prázdninové pondělky patří dětem. Na děti čekal speciální program: loutkové a hrané divadlo, bludiště po stopách ztraceného páva, pravé zámecké omalovánky a pro starší děti „bojovka“ v zámeckém parku, při které plnili naučné úkoly.

Státní zámek Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž

návštěvnost objektu
období:   1.1. 2014 – 26.10. 2014 125 088 
1.1. 2013 – 26.10. 2013  102 375

Největší a současně nejvýznamnější akcí bylo pro kroměřížský zámek a jeho zahrady dokončení poslední etapy projektu Národního centra zahradní kultury v Kroměříži, a tím bylo otevření obnovené Květné zahrady na začátku září. Dokončením obnovy Květné zahrady byla dovršena realizační fáze projektu Národního centra zahradní kultury v Kroměříži (NCZK), který byl zahájen v roce 2010 a z Integrovaného operačního programu 5.1 „Vracíme památky do života“ získal celkovou dotaci ve výši téměř 337 miliónů korun.

Květná zahrada

V rámci projektu NCZK došlo především k památkové obnově dnes nepřístupných částí zahrady – tzv. Holandské zahrady a Menažérie zahrnující prostor zahradnictví, Králičího kopce a Ptáčnice. Poté navázala obnova Pstružích rybníků ve Štěpnici, ošetření části vysokých živých tvarovaných stěn a obnova části mlatových cest v zahradě. Za účelem vytvoření zázemí pro edukační aktivity NCZK byl upraven vstupní objekt čestného dvora Květné zahrady a opravy se dočkal také navazující Palmový a Velký skleník. V rámci realizace projektu nebyla Květná zahrada návštěvníkům uzavřena, naopak pro zájemce byly připravovány prezentace probíhajících prací v rámci speciálních komentovaných prohlídek zahrady s průvodcem. Celkové náklady na realizaci této části projektu by měly činit 230 mil. Kč. Otevření obnovené Květné zahrady proběhlo o víkendu 6. – 7. září 2014 v rámci barokní slavnosti Hortus Magicus. Do dnešního dne Květnou zahradu od jejího otevření po obnově navštívilo více než 20 tisíc milovníků historických zahrad.

Státní zámek Vizovice

návštěvnost objektu
období:   1.1. 2014 – 26.10. 2014 15 175
1.1. 2013 – 26.10. 2013  14 908

Úspěch u návštěvníků na zámku ve Vizovicích opět měly speciální prohlídky „Panská služba, žádný med“, které proběhly ve dvou termínech a taky květinové slavnosti Rosa Mariae – výstava květinových vazeb na Státním zámku ve Vizovicích, na počest Smila z rodu Kunštátů.

Letos byla na zámku ve Vizovicích dokončena obnova zámecké kaple s uměleckou výzdobou mistra moravského sochařství Ondřeje Schweigela, a s ní souvisí i výstava „KAPLE JINÝMA OČIMA“, která byla návštěvníkům přístupná ve výstavních prostorách zámku. 

Adventní a vánoční akce, které na památkových objektech NPÚ ÚPS v Kroměříži proběhnou do konce roku 2014:

Státní hrad Buchlov

Na Štěpána na Buchlově otevřená brána (26.12. 2014)
Již 8. ročník tradiční zimní akce. Živý betlém, zpívání koled, vánoční výstavy, podávání čaje z „lípy neviny“, domácí zabijačka a další dobroty.

Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži

Vánoce na zámku (26.12. – 31.12. 2014)

Státní zámek Vizovice

Vánoční výstava - Angelus Domesticus, anděl domácí  (13. – 28.12. 2014)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…