NPÚ: Kursy památkové obnovy vyškolily čtyři desítky řemeslníků v tradičních technikách

01.11.2016 13:48

Slavnostním předáním osvědčení čerstvým absolventům z rukou generální ředitelky NPÚ Nadi Goryzckové skončil další ročník kursů památkové obnovy pro řemeslníky. Cílem kursu je navrátit tradiční řemeslné techniky a postupy při obnově památek a proškolit zkušené pracovníky z praxe v jejich používání.

NPÚ: Kursy památkové obnovy vyškolily čtyři desítky řemeslníků v tradičních technikách
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Čtyřicítka řemeslníků především z kraje Vysočina si na slavnostním shromáždění v historických prostorách Zahrad pod Pražským hradem převzala osvědčení o absolvování specializovaného kursu památkové obnovy, který organizuje již třetím rokem územní odborné pracoviště NPÚ v Telči.

Tyto kursy budou v dalším roce otevřeny nejen řemeslníkům, ale i výkonným památkovým úředníkům v obcích a dalším skupinám, například církevním technikům a vlastníkům památek. Stanou se součástí širší vzdělávací koncepce Národního památkového ústavu, která bude postupně uváděna do života v letech 2017 až 2020.

Vyučované techniky a postupy jsou garantovány Národním památkovým ústavem jako vhodné a správné při opravě památek v historickém prostředí. NPÚ nabízí tyto kursy mimo jiné i proto, aby vznikla profesní skupina řemeslníků-specialistů pro památkovou obnovu na pomezí mezi licencovanou restaurátorskou činností a běžným řemeslem. Tyto profesní kvalifikace by v budoucnu mohly být uznány v národní soustavě kvalifikací, platné v celém prostoru Evropské unie.

Pro absolventy kursu je velice důležité navázání vzájemných kontaktů i kontaktů s odbornými pracovníky památkové péče. Dříve izolované světy investorů, památkářů a řemeslníků se tím navzájem otevírají v přínosném dialogu. Spolupráce řemeslníků s památkáři nastartovaná a podpořená osobními kontakty má společný cíl: uchování památkového fondu pro budoucí generace.

Řemeslníci letos absolvovali vzdělávací kurs v těchto oborech:

  • obecný základ památkové péče, příprava a realizace památkové obnovy
  • zedník specialista pro památkovou obnovu
  • štukatér specialista pro památkovou obnovu
  • malíř specialista pro památkovou obnovu
  • kovář specialista pro památkovou obnovu
  • pokrývač klempíř specialista pro památkovou obnovu
  • tesař specialista pro památkovou obnovu
  • truhlář specialista pro památkovou obnovu

V následujícím ročníku budou otevřeny kursy pro specialisty v oboru podlahářství a kamenictví. Další řemeslné dovednosti budou nadále nabízeny formou dílen přístupných všem účastníkům kursu tak, aby měli možnost „osahat si“ každé z výše uvedených řemesel.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…