NPÚ: Letní škola památkové péče učí, jak zachraňovat historické omítky

08.05.2015 18:06

Jak a proč chránit historické omítky a fasády historických staveb si mohou ujasnit účastníci třetího ročníku letní školy, kterou památkáři z Národního památkového ústavu připravují v kulturně i krajinně podmanivém prostředí Broumovska. Koná se již za pár dní, od čtvrtka 21. do soboty 23. května,a přihlášky je možné posílat do čtvrtka 21. května.

NPÚ: Letní škola památkové péče učí, jak zachraňovat historické omítky
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Historické omítky se připravovaly tradičním způsobem z tradičního materiálu, vápna, které se dnes ze stavebnictví vytrácí, stejně jako znalost, jak je používat. My památkáři se ale snažíme poukázat na jedinečnou hodnotu historických omítek a na důležitost jejich záchrany, ovšem také učit, jak je restaurovat, a vysvětlovat, jak je chránit. Základem je umění připravit a používat vápennou maltu podle historických postupů,“ vysvětluje záměry organizátorů letní školy její odborná garantka a vedoucí technologické laboratoře NPÚ Dagmar Michoinová.

Na letní školu se mohou přihlásit vlastníci historických staveb, architekti, řemeslníci i další zájemci, kteří si chtějí vyzkoušet postupy nezbytné pro údržbu památek nebo se zdokonalit v tradičním řemesle a současně zblízka poznat i složitost restaurování fasád. Součástí letní školy jsou přednášky, celodenní praktická výuka i exkurze. Přednášejícími a lektory budou odborníci z Národního památkového ústavu, kteří se technologii ochrany památkových objektů dlouhodobě věnují, a také restaurátoři a specialisté z Fakulty architektury ČVUT.

Přihlášky a informace lze získat na webové stránce (Ne)tušených souvislostí, případné organizační dotazy zodpoví Gabriela Setunská, (setunska.gabriela@npu.cz, tel. 725 358 475), odborné dotazy Dagmar Michoinová, (michoinova.dagmar@npu.cz, tel. 257 010 312, 724 663 644).

Letní škola památkové technologie je jednou z řady aktivit připravovaných již pět let v rámci unikátního projektu prezentace památek (Ne)tušené souvislosti., jehož dlouhodobým cílem je hledání nových forem prezentace stavebních památek. Zahrnuje řadu programů pro laickou i odbornou veřejnost – například komentované technologické prohlídky, technologické dílny a semináře či právě Letní školu památkové technologie. Projekt realizuje technologická laboratoř Národního památkového ústavu pod záštitou ministerstva kultury a ČNK ICOMOS.

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména pak zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů v oblasti státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů v oblasti záchrany a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR a vede jeho soupis. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých věcí, objektů i území kulturními památkami ČR a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. V oblasti výkonu odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jakožto vědecké pracoviště aktuálně pracuje na 29 projektech s příspěvkem z evropských grantů a 36 vědeckých projektech s příspěvkem od institucí České republiky. Věnuje se odborným školením v oblasti památkové péče. Ročně vydá zhruba 50 publikací. Vedle své role odborné složky v procesu památkové péče Národní památkový ústav spravuje více než sto nemovitých památek – hrady a zámky, významné klášterní areály (Plasy, Kladruby u Stříbra, Sázava, Zlatá Koruna nebo Doksany), památky lidové architektury (Hamousův statek ve Zbečně, skanzeny Zubrnice, Vysočina a Příkazy) i technické památky 19. a 20. století (Důl Michal v Ostravě), z nichž většina je přístupná veřejnosti. Pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o historické zahrady a parky, typické součásti zámeckých i hradních areálů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…