NPÚ: Malované miniatury kostýmů ze zámku Český Krumlov doplňují výstavu Manola Blahnika

12.08.2017 19:26

Dvacet malovaných miniatur kostýmů ze schwarzenberských sbírek zámku Český Krumlov doplňuje výstavu Manolo Blahnik: The Art of Shoes, která mapuje tvorbu světoznámého návrháře obuvi od 70. let až po současnost. Výstava bude otevřena v pražském Museu Kampa do 12. listopadu.

NPÚ: Malované miniatury kostýmů ze zámku Český Krumlov doplňují výstavu Manola Blahnika
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Retrospektivní výstava představuje 45 let tvorby španělského návrháře s českými kořeny Manola Blahnika, který patří mezi nejvlivnější postavy současné módy. Z celkového počtu více než třiceti tisíc unikátních modelů Blahnik společně s kurátorkou výstavy Cristinou Carrillo de Albornoz vybrali pro pražskou výstavu 212 párů bot a osm desítek originálních návrhů a kreseb.

Výstava je rozdělena do šesti částí podle inspiračních zdrojů umělce. V části nazvané Gala, v níž jsou vystaveny nejfantasknější modely a boty z filmu Marie Antoinetta režisérky Sofie Coppoly z roku 2016, se představí i dvacet malovaných miniatur ze sbírek zámku v Českém Krumlově.

„Tato ojedinělá kolekce kvašů na pergamenu čítá celkem šedesát kusů a pochází z 1. poloviny 18. století,“ říká kurátorka sbírek územní památkové správy v Českých Budějovicích Kateřina Cichrová a dodává: „Obrázky zachycují s drobnopisnou přesností do nejmenších detailů rozmanité úbory z Evropy i vzdálenějších končin světa. Pro výstavu jsme vybrali například tři kostýmy španělské, kostýmy z commedie dell´arte i kostýmy, které jsou nejstarším doloženým vyobrazením českého kroje.“

Instalace výstavy se účastnil i sám návrhář. „Manolo Blahnik byl miniaturami nadšen a litoval, že si pro nedostatek prostor nemohli zapůjčit celou kolekci,“ popisuje setkání s umělcem Cichrová.

Krumlovské miniatury si můžete prohlédnout přímo v Museu Kampa do 11. listopadu nebo v česko-anglické publikaci Leckteří národové. Schwarzenberská sbírka kostýmních miniatur na zámku Český Krumlov / Plusieurs Nations. The Schwarzenberg Collection of Costume Miniatures in Český Krumlov autorek Kateřiny Cichrové, Vicki Ann Cremony a Lenky Novákové, kterou lze zakoupit v e-shopu Národního památkového ústavu (ZDE).

Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…