NPÚ: Mezinárodní projekt Genius loci propaguje historicky významná místa spjatá s tradiční výrobou

06.08.2016 11:16

Projekt spolufinancovaný Evropskou unií, který podporuje E-FAITH (Evropská federace asociací průmyslových a technických památek), se zaměřuje na zviditelnění dědictví řemeslné výroby a malých výrobních podniků. Snahou je vyzdvihnout jejich význam a propagovat je mezi turisty i nejširší veřejností.

NPÚ: Mezinárodní projekt Genius loci propaguje historicky významná místa spjatá s tradiční výrobou
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Partnery projektu jsou italské, španělské, maďarské, maltské a belgické instituce, federace E-FAITH jej zaštiťuje odborně a zajišťuje mezinárodní propojení.

V první fázi se projekt zaměří na tradiční výrobu kvašených nápojů (pivo, víno) a destilaci alkoholu, výrobky z pálené hlíny (cihly, střešní tašky, dlaždice, žáruvzdorné cihly, hrnčířské výrobky, drenážní trubky, majolika apod.) a na tradiční textilní výrobu, tedy tkalcovské řemeslo a zpracování lnu a konopí. V rámci projektu vzniká databáze historicky významných míst, muzeí a sbírek, dílen a firem zabývajících se tradičními řemesly. Vybraná místa získají označení Industriana a budou zveřejněna na mapách na této webové stránce a v aplikaci pro mobilní telefony, které veřejnosti zprostředkují informace o daném místě a jeho historii.

Pro zařazení do projektu je třeba vyplnit dotazník (ke stažení na téže stránce) a spolu s fotografiemi jej odeslat na příslušnou e-mailovou adresu. V první fázi bude v polovině září přiděleno 100 až 150 označení, vyrozumění obdrží uchazeči poštou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…