NPÚ: Mezinárodní seminář Památky a jejich ohrožení přírodními a antropogenními vlivy

30.05.2015 16:46

Přístupy k hodnocení ohrožení kulturního dědictví v různých evropských zemích, interakce kulturních památek a přírodního prostředí a negativní působení lidské činnosti (průmysl, doprava, těžba, atd.) na stav památek budou klíčovými tématy mezinárodního odborného semináře, který proběhne v prvních červnových dnech v Telči.

NPÚ: Mezinárodní seminář Památky a jejich ohrožení přírodními a antropogenními vlivy
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Seminář s názvem Památky a jejich ohrožení přírodními a antropogenními vlivy pořádá Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v. v. i., a Národní památkový ústav ve dnech 1. a 2. června 2015 v sídle územního odborného pracoviště NPÚ v Telči (Lannerův dům, Hradecká 6). Odborná veřejnost se na něm bude moci seznámit s postupy řešení a s výsledky projektu Identifikace významných území s kulturně historickými hodnotami ohrožených přírodními a antropogenními vlivy a rovněž i s dalšími obdobnými projekty řešenými u nás i v zahraničí (SR). Seminář je součástí stejnojmenného vědeckovýzkumného úkolu NAKI, podporovaného ministerstvem kultury.

Cílem zmíněného projektu bylo vyhodnotit míru potenciálního ohrožení památek a chráněných území významnými přírodními, průmyslovými a zemědělskými riziky a následně provést jejich komplexní zhodnocení s využitím multikriteriální analýzy. Jmenovitě se zabýval následujícími vlivy: říční povodně, přívalové srážky, vodní a větrná eroze, sesuvy, atmosférické spady, průmyslová činnost, bioohrožení stavebních konstrukcí mikroorganismy a ohrožení na vodu vázaných krajinných památek včetně změn jejich diverzity. Postupy řešení a nejzajímavější poznatky včetně webové mapové aplikace, která interaktivně zpřístupní výsledky projektu veřejnosti, budou představeny v přednesených příspěvcích.

Na semináři budou dále představeny obdobné projekty z ČR a ze zahraničí. Účast přednášejících ze Slovenska umožní porovnat přístupy k problematice ohrožení nemovitého kulturního dědictví. „Očekáváme, že seminář přinese všem zúčastněným vzájemnou inspiraci k další práci a dalším projektům pro ochranu kulturního dědictví,“ říká Ing. arch. Alexandra Křížová z NPÚ,  spoluorganizátorka akce.

Součástí programu bude rovněž exkurze v Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i, v Centru excelence Telč a komentovaná prohlídka historického jádra Telče.

Praktické informace:

Termín pro závaznou přihlášku již proběhl, pokud vás však seminář zaujal, informujte se o možné účasti na adrese lukas_smelik@vuv.cz. Vložné se na seminář neplatí. Ubytování, cestovné a stravu si hradí každý účastník sám.

Přípravný výbor:

Ing. Milena Forejtníková (VÚV TGM), tel. 541 126 324, e-mail: milena_forejtnikova@vuv.cz
Ing. arch. Alexandra Křížová (NPÚ), tel. 257 010 117, e-mail: krizova.alexandra@npu.cz
Ing. Miriam Dzuráková (VÚV TGM), tel. 541 126 313, e-mail: miriam_dzurakova@vuv.cz
Ing. Lukáš Smelík (VÚV TGM), tel. 541 126 317, lukas_smelik@vuv.cz

Pozvánka ke stažení (PDF)

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Telči je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je naplňovat v Kraji Vysočina poslání odborné instituce památkové péče dané zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Telči také zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu, vydává sborník Památky Vysočiny, organizuje cyklus přednášek Rodinné stříbro – Památky kolem nás a provádí archeologické průzkumy. Od 1. ledna 2015 působí při ÚOP v Telči Metodické centrum pro vzdělávání, které se zaměřuje na tvorbu edukačních programů a vzdělávání v památkové péči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…