NPÚ: Na hradě Šternberk můžete nahlédnout pod pokličku Liechtensteinské kuchyně

13.07.2017 7:28

Na hradě Šternberk můžete navštívit bývalou Liechtensteinskou kuchyni. Kuchyně, která prošla náročnou rekonstrukcí, bude součástí nového prohlídkového okruhu, při němž návštěvníci projdou technickým zázemím hradu.

NPÚ: Na hradě Šternberk můžete nahlédnout pod pokličku Liechtensteinské kuchyně
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Přes pokoje služebnictva i bývalých pánů hradu se postupně dostanou až na půdu, kde je čeká funkční strojovna výtahu. První prohlídky okruhu nazvaného Od kuchyně po střechu se uskuteční v úterý 18. července.

V rámci okruhu, který má představit zejména technické zajímavosti hradu, spatří návštěvníci osobní výtah z prvního do druhého poschodí a také výtah, kterým se v době Liechtensteinů dopravovalo jídlo. Součástí prohlídky budou rovněž nedávno zrekonstruované půdní prostory, kde se nachází i strojovna výtahu.

Kuchyně byla po náročné rekonstrukci, která trvala více než rok, slavnostně otevřena v úterý 11. července. „Náklady na obnovu kuchyně včetně vybavení činily zhruba 3,5 milionu korun,“ uvedla kastelánka Helena Gottwaldová.

Součástí rekonstrukce kuchyně byly i restaurátorské opravy původních obkladů a kachlových kamen. Vybavení kuchyně tak je opět plně funkční. „Kuchyni chceme využít také pro kulturní a společenské akce. Zvažujeme například tematické večery, na které bychom zvali zajímavé hosty, kteří by také mohli předvést něco ze svých kulinářských dovedností,“ dodala kastelánka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…