NPÚ: Obnova lázeňského parku v Bílině

19.03.2018 22:46

Lázeňský park je součástí prohlášené kulturní památky městské lázně Kyselka, která zahrnuje budovy lázní i lázeňský park okolo nich. Lázeňský park byl dlouhodobě zanedbáván, chyběla zde koncepční údržba.

NPÚ: Obnova lázeňského parku v Bílině
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

V průběhu října až prosince roku 2017 byla zpracovávána dokumentace na obnovu lázeňského parku v Bílině. Lázeňský park je součástí prohlášené kulturní památky městské lázně Kyselka, který zahrnuje budovy lázní i lázeňský park okolo nich. Jedná se o celkovou obnovu vegetační složky lázeňského parku, obnovu povrchu z mechanicky zpevněného kameniva v parteru mezi hudebním altánem a prameníkem, osazení laviček, odpadkových košů a opatření na podporu biodiverzity.

Projektovou dokumentaci zpracovával ateliér Land05. Lázeňský park byl dlouhodobě zanedbáván, chyběla zde koncepční údržba, průhledy jsou zarostlé nálety až zcela nezřetelné. Nové výsadby nejsou vždy v souladu s koncepcí parku.

Návrh na základě historických podkladů nalezených v archivech navrhnul obnovu těchto průhledů, odstranění nebezpečných a neperspektivních dřevin a výsadbu nových stromů, keřů a jarních cibulovin. Projekt se, pokud je to dodnes možné, vrací do stavu mezi lety 1903–1910. Průhledy z různých míst jsou velmi často směřovány na přírodní dominantu nad Bílinou – horu Bořeň. Tyto výhledy do přírodního okolí lázeňského parku jsou jedinečné a dávají parku neopakovatelný ráz.

Město Bílina, jako vlastník, předpokládá čerpat finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí, specifického cíle SC 4.4 Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…