NPÚ: Památky se s prázdninami rozloučí Hradozámeckou nocí

22.08.2020 9:01

S prázdninami se památky Jihočeského a Plzeňského kraje a Kraje Vysočina tradičně rozloučí Hradozámeckou nocí, která proběhne v noci ze soboty 29. srpna na neděli 30. srpna 2020. A na co můžete v tuto výjimečnou noc těšit?

NPÚ: Památky se s prázdninami rozloučí Hradozámeckou nocí
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Úplně poprvé budete moci vystoupat se soumrakem na věž Jakobínku v Rožmberku nad Vltavou. Na zámku Červená Lhota se vydáte po stopách rodu Slavatů a budete objevovat barokní podobu tohoto vodního zámku. Hru o umučení sv. Jana Křtitele zhlédnete v Dačicích. Reprezentačními interiéry zámku Hluboká vás provedou kostýmovaní průvodci, s kastelánem navštívíte běžně nepřístupné Valdštejnské apartmá. Procházku iluminovanou zahradou i svíčkami nasvícenými interiéry vily nabízí zámek Kratochvíle. Na noční procházku zšeřelým hradem se můžete těšit i na Landštejně.

Na hradě Nové Hrady ožijí po setmění pověsti a dávno zapomenuté příběhy z časů dávných i nedávných. Na nádvoří královského paláce hradu Zvíkov zahrají herci ze Strunkovického ochotnického spolku komedii Rytířova dcera. Zámek Červené Poříčí si prohlédnete v záři barevných světel, hrad Rabí zase za svitu svíček. Slunce i noční oblohu budete pozorovat hvězdářskými dalekohledy v klášteře Kladruby. Letní kino i prohlídky zšeřelým hradem si užijete na Švihově.

Netradiční kostýmované prohlídky na téma Z historie rodu Valdštejnů vás čekají na zámku Kozel, kam na besedu dorazí oblíbený režisér Zdeněk Troška. Jednotlivé majitele hradu Velhartice potkáte při zdejších kostýmovaných prohlídkách. Hned s několika šlechtičnami z rodu Windischgrätzů se setkáte na zámku v Tachově. O stavbě oranžérie a její iniciátorce hraběnce Marii Gabriele Lažanské vám budou vyprávět na zámku Manětín.

Na zámku Jaroměřice nad Rokytnou se potkáte s Bílou paní, hrad Orlík nad Humpolcem ovládnou upíři. Na hradě Roštejn budete moci zhlédnout pod širým nebem film Poslední aristokratka i vystoupat do hradní věže nebo si volně prohlédnout hradní ochozy, kapli a botanický sál. V rytmu swingu si zatančíte na zámku v Náměšti nad Oslavou. Při setkání vodníků v Zahrádce vás čekají speciální kostýmované prohlídky, dílny a workshopy, promítání dokumentů nebo ohňové představení.

PROGRAM HRADOZÁMECKÉ NOCI 2020:

JIHOČESKÝ KRAJ

zámek Červená Lhota
Hledáme baroko! 
od odpoledne do 24 hodin volné prohlídky zámku, divadelní představení a hudební vystoupení
V 17. století vlastnil Červenou Lhotu slavný rod Slavatů. Tehdy se zdejší zámek stal místem okázalých zábav a kratochvílí. Žádná veduta zámku z té doby se patrně nezachovala, přesto pátráme po barokním vzhledu zámku a snažíme se evokovat atmosféru této doby. František Kápar bude prezentovat obrovský objem prací, které souvisejí s výrobou velkolepého modelu barokní Lhoty, který bude od příštího roku na zámku instalován. O původních majitelích Červené Lhoty a v souvislostech někdejšího velikého slavatovského panství se dozvíte od Petra Kubasy. Studenti Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy a jejich přátelé sehrají v zámeckém divadle barokní lidovou hru o sv. Janu Nepomuckém. Zasvěcené úvodní slovo přednese doc. PhDr. Miloš Sládek, Ph.D. (1. představení v 19 h., 2. představení ve 20.30 h.). Možnost volné prohlídky interiérů 1. patra bez průvodce. Zakončení o půlnoci pobožností u výklenkové kapličky sv. Jana Nepomuckého. Hudbou večer doprovází dětský hudební soubor „Pištíci a fidlíci“ pod vedením Bc. Mojmíra Poláčka – ZUŠ Pavla Křížkovského v Brně.

zámek Dačice
„Pravda ponížená a znovu povstalá“ | VERITAS PROSTRATA ET ERECTA Seu S. IOANNES BAPTISTA 
od 20 hodin divadelní představení Jde o latinskou jezuitskou hru o umučení sv. Jana Křtitele z roku 1716 od Karla Kolčavy v podání divadelního souboru Lauriger (Praha) a hudebního uskupení Capella Ornamentata. Představení se uskuteční od 20 h. na nádvoří zámku.
Akce probíhá ve spolupráci s festivalem Dačické baroko 2020. Vstupné: dobrovolné

zámek Hluboká nad Vltavou
Hradozámecká noc na Hluboké (ZDE)
od 18 do 22 hodin (začátek poslední prohlídky) noční prohlídky, speciální kostýmované prohlídky, prohlídky běžně nepřístupných prostor
Večerní kostýmované prohlídky na trase 1 (reprezentační pokoje) a komentované prohlídky Valdštejnského apartmá (běžně nepřístupné prostory). Prohlídky Valdštejnského apartmá jsou součástí projektu Valdštejnové – Lvi ve službách císařů. Jedná se o mimořádné zpřístupnění části zámku, která slouží jako depozitář mobiliáře.
Vstupné: základní prohlídkový okruh 210 Kč, snížené 150 Kč, rodinné 560 Kč

zámek Kratochvíle
Poslední ještě opravdu prázdninový večer na zámku Kratochvíle (ZDE)
od 20 do 23:30 hodin noční prohlídky, hudební program, festival, divadelní vystoupení (mimo prohlídky)
Večer je komponován jako tichá procházka. Cesta nás povede iluminovanou zahradou živými ohni, navštívíme zahradní pavilón Markéta s dřevěnými plastikami sochaře Jiřího Kobra, prohlédneme si také jeho sochy instalované ve volném prostoru zahrady. V průběhu večera nás čeká i volná procházka všemi večerně nasvícenými interiéry srdce zámku – renesanční vily. Při návštěvě zámeckého kostela nás čeká hudební matiné se souborem renesančních fléten Harmonia. Pro všechny večerní návštěvníky jsou připravena i další hudební a divadelní vystoupení.
Akci podporuje Jihočeský kraj. Vstupné: plné 170 Kč, snížené 120 Kč

hrad Landštejn
Hradozámecká noc na Landštejně (ZDE)
od 20 do 22:30 hodin noční prohlídky Noční prohlídka hradu. Poslední prohlídka končí ve 22 h.
Vstupné: 100 Kč Rezervace vstupenek není nutná.

hrad Nové Hrady
Novohradské pověsti a příběhy (ZDE)
od 19 do 22 hodin noční prohlídky, speciální kostýmované prohlídky, ochutnávka vín, pralinek či jiných dobrot (v případě příznivé epidemiologické situace)
Během letošní Hradozámecké noci, poslední prázdninovou sobotu, ožijí na hradě Nové Hrady léta vyprávěné pověsti a dávno zapomenuté příběhy z časů dávných i nedávných. Pokud se nebojíte bílé paní, ukrutného rytíře, děsivých přízraků a strašlivých mnichů, pak si ji rozhodně nesmíte nechat ujít!

hrad Rožmberk
Hradozámecká noc na hradě Rožmberk (ZDE)
od 19 do 22 hodin noční prohlídky hradu a věže Jakobínka

zámek Třeboň
Třeboň: tradiční Hradozámecká noc 2020 (ZDE)
od 19 do 23 hodin noční prohlídky

hrad Zvíkov
Rytířova dcera (ZDE)
od 20:30 hodin divadelní představení
Na nádvoří královského paláce zahrají herci ze Strunkovického ochotnického spolku komedii Rytířova dcera.

PLZEŇSKÝ KRAJ

zámek Červené Poříčí
Za září světla půjdeš (ZDE)
od 20 do 22:30 hodin netradiční komentované prohlídky
Za září světla s průvodcem, krok za krokem, vybranými prostory hlavní zámecké budovy. Zámek Červené Poříčí se představí v úplně jiné podobě, když vnitřní prostory zámku podmaluje hra barevných světel přenosných lamp. Prohlídky odcházejí v 20, 20:30, 21 a 21:30 h.
Vstupné: plné 150 Kč, snížené 110 Kč

klášter Kladruby
Hradozámecká noc v klášteře Kladruby (ZDE)
od 18 do 23 hodin noční prohlídky, přednášky, pozorování noční oblohy hvězdářskými dalekohledy
Tradičně jako každý rok je připraven program ve spolupráci s Hvězdárnou v Plzni. Program začíná v 18.30 h pozorováním Slunce hvězdářskými dalekohledy, pokračuje v klášterním kostele přednáškou Lumíra Honzíka na zajímavé astronomické téma, následuje komentovaná prohlídka kostela. Po setmění a při jasné obloze proběhne pozorování noční oblohy s výkladem odborníků z Hvězdárny v Plzni.
Vstupné: zdarma

zámek Kozel
Hradozámecká noc na Kozlu (ZDE)
od 15 do 21:30 hodin
Noční prohlídky, speciální kostýmované prohlídky, ohňostroj, dobová kuchyně / občerstvení
15 hod.: V budově zámecké jízdárny proběhne beseda s režisérem Zdeňkem Troškou. Pořadem provede Josef Pospíšil.
Vstupné: 1. – 5. řada 350 Kč, 6. – 16. řada 300 Kč. Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji v síti Plzeňská vstupenka.
18–21 hod.: Budou probíhat netradiční prohlídky na téma Z historie rodu Valdštejnů.

zámek Manětín
Příběh oranžerie aneb Jak se staví sen (ZDE)
od 19 do 23 hodin noční prohlídky
Píše se začátek 18. století. Návštěvníků se ujímá hlavní vypravěč a za tiché letní noci jim začíná vyprávět dávný příběh. Město i zámek se stále ještě vzpamatovává z ničivého požáru a ze smrti zdejšího hraběte. Hraběnce Marii Gabriele se však v očích zalesknou jiskřičky nové naděje. Má plán, jak ještě více zvelebit zdejší panství. Na tak velký úkol však nestačí sama, a proto svolává na pomoc své věrné poddané. Návštěvníci postupně odhalí, jak se stavěla velkolepá budova oranžerie, seznámí se s jejími tvůrci i samotnou hraběnkou a na konci prohlídky vstoupí do již hotového díla, kde je čeká drobné občerstvení a živá hudba.
Vstupné: plné 180 Kč, snížené 130 Kč

hrad Rabí
Hradozámecká noc na Rabí (ZDE)
od 19 do 22 hodin noční prohlídky
V letošním roce vás zveme na představení Aucassin a Nicoleta, na nevšední zpracování středověké, starofrancouzské legendy. Romantickým duším nabízíme i procházku zšeřelým hradem, který bude osvětlen svíčkami. Přijďte okusit sentimentální atmosféru unikátní památky gotického stavitelství.

hrad Švihov
Hrad na hradě: Hrady Půty Švihovského (ZDE)
od 20 do 22 hodin letní kino
Komponovaný pořad s promítáním dokumentárních filmů o hradech Půty Švihovského v blízkém okolí hradu Švihov. Uveden bude film o hradě Švihov a o zřícenině Nový Hernštejn. Po skončení promítání se uskuteční beseda s tvůrci a herci. V průběhu večera bude možné navštívit prohlídku hradu.
Vstupné: 50 Kč

zámek Tachov
Kostýmované prohlídky „Cherchez la femme Windischgrätz“ aneb „Za vším hledej ženu Windischgrätzovu“ (ZDE)
od 18 do 23 hodin speciální kostýmované prohlídky
Setkáme se hned s několika šlechtičnami z rodu Windischgrätzů, které sehrály důležitou roli v historii tachovského zámku. Poznáme jejich krásu, vzdělanost, dobročinnost, ale také jejich drobné nešvary.
Kostýmované prohlídky budou začínat v 18:00, 19:00, 20:00, 21:00 a ve 22:00 hodin.
Vstupné: jednotné 90 Kč
Doporučujeme rezervovat vstupenky v pokladně zámku, tel. čísle 373 700 893, e-mail info@tachovskyzamek.cz. Počet osob ve skupině je omezen.

hrad Velhartice
Prokletí velhartických pánů (ZDE)
od 19 do 21:45 hodin noční prohlídky, speciální kostýmované prohlídky
Procházka historií – mění se architektura, móda, životní styl, jen lidé, jak uvidíme, jsou stále stejní. Živá zastavení s velhartickými pány – 1290 Bohumil z Budětic, 1371 Bušek z Velhartic, 1448 Menhart z Hradce, 1542 Zdeněk Lev z Rožmitálu, 1637 Martin Huerta, 1867 Karel Sturmfeder, 1945 Josef Windischgrätz.
Prohlídky proběhnou v časech 10–17, 19:30, 20:15, 21:00, 21:45 h.
Vstupné: základní 250 Kč, snížené 180 Kč, rodinné (2 dospělí + max. 3 děti do 15let) 670 Kč

KRAJ VYSOČINA

zámek Jaroměřice nad Rokytnou
Prolnutí času (ZDE)
od 19 do 22 hodin noční prohlídky
Bílá paní se dostane z období gotiky do první poloviny 18. století, seznamuje se nejenom s dobou svých potomků, ale poznává také život na barokních Jaroměřicích.
Termín a čas noční prohlídky je třeba rezervovat na tel. čísle: 568 440 237, 724 730 852
Vstupné: jednotné 150 Kč

zámek Náměšť nad Oslavou
Koncert swingového orchestru Zatrestband (ZDE)
od 18 do 23 hodin
noční prohlídky, hudební program, festival
Koncert oblíbeného swingového orchestru z Třeště v čele se šoumenem a všestranným umělcem Petrem Píšou. Klasicky posazený swingový orchestr, od kterého nelze očekávat pouze swing. Jde o 25 muzikantů odhodlaných bavit vás na lodi, na vodě, v parku, na ostrově, v bazénu, na střeše, nebo na zámeckém nádvoří… je jedno kde. Důležité je koho bavit a proč. Nejraději vás a pro radost.
Vstupné: základní 130 Kč, snížené 90 Kč
Večerní prohlídky reprezentačních prostor zámku.
Začátky prohlídek: 18, 19, 20, 21 a 22 h.
Vstupné: základní 130 Kč, snížené 90 Kč, rodinné 340 Kč

hrad Orlík nad Humpolcem
Tajemný hrad nad Humpolcem
od 20:30 do 23 hodin noční prohlídky, speciální kostýmované prohlídky
Tajemný hrad nad Humpolcem – noční prohlídky hradu Orlík nad Humpolcem začínají ve 20:30, 21:15 a 22:00 h. V letošním roce to bude opravdu hodně tajemné, protože hrad ovládnou upíři. Přesto se nemusíte bát o život, protože dobro nakonec zvítězí.
Vstupné: jednotné 50 Kč
Nutná rezervace na e-mailu kastelan@hrad-orlik

hrad Roštejn
Letní kino na hradě – Poslední aristokratka
od 19 do 23 hodin letní kino Letní kino na nádvoří hradu s promítáním filmu Poslední aristokratka. Návštěvníci budou do areálu vpouštěni od 19 h, začátek promítání cca ve 20.15, před a po promítání je v rámci zakoupené vstupenky možné navštívit volně trasu B a vystoupit do hradní věže.
Vstupné: plné 120 Kč, snížené 80 Kč
Lístky budou dostupné před akcí na místě.

kostel sv. Víta v Zahrádce
Setkání vodníků v Zahrádce (ZDE)
od 18 do 22 hodin speciální kostýmované prohlídky, dílny a workshopy, promítání dokumentů
18–20 hod.: Tvořivé dílny pro všechny generace
18–19 hod.: Kostýmovaná prohlídka kostela a okolí
20:15–21.15 hod.: Promítání dokumentů o Zahrádce
21:15 hod.: Vytrubování z věže
21:30 hod.: Krátké ohňové představení na závěr
Na účastníky, kteří přijdou ve vodnickém kostýmu, čeká speciální program s překvapením.
Na všechny kolegyně a kolegy se těší vodník Želivec!
Vstupné: dobrovolné
Akce je pořádána na podporu oprav kostela.

Do Hradozámecké noci se v letošním roce zapojí celkem 81 objektů, z nichž 62 je ve správě Národního památkového ústavu. Hlavním hostitelem je někdejší valdštejnská rezidence Mnichovo Hradiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…