NPÚ: Prozkoumejte naše památky online

17.11.2020 11:45

Památky se sice již předčasně odebraly k zimnímu spánku, vy je ale nyní můžete navštívit alespoň online. Připravili jsme pro vás výběr těch nejzajímavějších virtuálních prohlídek, rozhovorů s kastelány či časosběrných videí o tom, jak se hrady a zámky opravují. Užijte si památky z pohodlí domova!

NPÚ: Prozkoumejte naše památky online
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Kastelánská zpověď: Můj dům, tvůj hrad

Jaké je se starat o zámek či hrad vám popíší naši kasteláni zámku Hrubý Rohozec, Slatiňany a hradu Grabštejn.

Více prohlídek s kastelány o mnoha zajímavostech našich objektů ve správě ÚPS Sychrov naleznete zde. Nebo zkoukněte Hovory s kastelány o zámku Kozel, zámku Nebílovy či o zámku Michovo Hradiště zde.

Virtuální prohlídky

Pokud jste letos nestihli navštívit některé naše památky na Moravě, jistě vás potěší tyto virtuální panoramatické prohlídky.

Prozkoumejte v kraji Jihomoravském například hrad Bítovzámek Bučovicezámek Kunštátzámek Lednicezámek Lysicezámek Miloticehrad Pernštejnzámek Rájec nad Svitavouzámek Uherčicezámek Valticehrad Veveřízámek Vranov nad Dyjívila Stiassni v Brně, v kraji Zlínském hrad Buchlov, zámek Buchlovice, zámek Vizovice, Květná zahrada Kroměříž, v kraji Olomouckém hrad Bouzovzámek Jánský Vrch, hrad Šternberk, zámek Velké Losiny, či v kraji Moravskoslezském Důl Michal, zámek Hradec nad Moravicí, zámek Janovice, zámek Raduň.

Minutové prohlídky

Pokud upřednostňujete zábavnější a rychlejší formu prohlídky, zajisté vás upoutají videa Minutová historie hradu Bouzovhradu Buchlovzámku Lednicezámku Valtice, zámku Jánský Vrchzámku Vranov nad Dyjíhradu Bítov a hradu Šternberk.

Pro naopak detailnější prohlídku se s námi vydejte například za hradbu hradu Švihov díky několikadílnému seriálu.

Virtuální prohlídka dětských výkresů na Bečově

5. listopadu tomu bylo 35 let od okamžiku nálezu jedinečné zlatnické památky evropského významu - relikviáře svatého Maura. Na jaře 2020 tak vyhlásil Státní hrad a zámek Bečov ve spolupráci s Galerií umění Karlovy Vary, p. o. a Základní školou a střední školou Karlovy Vary výtvarnou soutěž Relikviář očima dětí. Veškeré výtvory si nyní můžete prohlédnout pomocí virtuální prohlídky ZDE.

Příběh relikviáře sv. Maura, který vsotupil do dějin české kriminalistiky, si můžete připomenout v podobě rozhlasové hry.

Recepty aristokratických jídel

Na zámku Raduň se zase můžete nechat inspirovat recepty jídel, která se vařila v růzých obdobích na šlechtických sídlech v 19. století.

Rekonstrukce ve Slatiňanech

Projekt obnovy zámku Slatiňany s názvem „Slatiňany – šlechtická škola v přírodě“ byl zahájen v roce 2017. V rámci projektu bylo obnoveno unikátní dětské hospodářství, vybudováno bezbariérové návštěvnické centrum či revitalizován zámecký park. Podívejte se na časosběrové video, jak rekonstrukce probíhala.

Rekonstrukce věže Jakobínka

Úspěšnou rekonstrukcí prochází i věž Jakobínka na hradě Rožmberk nad Vltavou. Věž  je restaurována středověkými stavebními technologiemi za použití funkční repliky středověkého jeřábu. Okolo věže bylo vystavěno speciální lešení z ručně opracovaného dřeva vytěženého v místním lese. Po více než sto letech tak bude věž v blízké budoucnosti opravena a zpřístupněna veřejnosti. Jak resturování probíhá můžete zhlédnout ve videích zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…