NPÚ: Publikace Obchodní dům Prior/Kotva je k dispozici i v on-line verzi

26.01.2019 17:45

Monografie se zabývá budovou obchodního domu Prior/Kotva v Praze (1969–1975) od architektů Vladimíra a Věry Machoninových a místem, jež zaujímá ve struktuře města.

NPÚ:  Publikace Obchodní dům Prior/Kotva je k dispozici i v on-line verzi
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Jednotlivé studie sledují zejména kontext místa z hlediska archeologického, historického a urbanistického a kontext samotné stavby z hlediska formování typologie obchodních staveb a jejích historických proměn v zahraničí i u nás zejména v období po druhé světové válce, podmínek dobových architektonických soutěží, konstrukčního i materiálového řešení.

V době svého vzniku byl tento obchodní dům oceňován pro svou architektonickou originalitu, ale také využit jako významný symbol prosperity komunistického režimu po násilném přerušení reformního procesu v roce 1968. V současnosti čelí nejen této ideologické zátěži minulosti, ale též problémům, jež vyplývají ze změn západních obchodních strategií, jež se projevily v této zemi po návratu tržního systému po roce 1989.

„Kniha je příspěvkem do veřejné i odborné diskuse o kvalitách tohoto objektu v exponované lokalitě hlavního města a o možnostech jeho dalšího osudu. Nedávné vyhlášení památkové ochrany objektu ze strany MKČR bez konsensu s majitelem narušilo komunikaci mezi ním a výzkumným týmem a nepodařilo se zajistit ani spolupráci s rodinou architektů, takže výzkum se mohl opřít výhradně o publikovaný a archivní materiál mimo tyto zdroje. Z tohoto omezení vychází koncepce publikace, jejíž těžiště spočívá zejména ve zkoumání a dokumentaci kontextuálních hodnot této budovy,” uvedl Prof. Ing. arch. Petr Urlich, hlavní autor a editor publikace.

Publikace je dílčím výstupem projektu Analýza a prezentace hodnot moderní architektury 60. a 70. let 20. století jako součásti národní a kulturní identity ČR v rámci programu NAKI II.

Kompletní publikace ke stažení ZDE

Tištěnou publikaci lze zakoupit v e-shopu NPÚ (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…