NPÚ: Taneční sál na hradě Buchlov se po dvaceti pěti letech opět otevřel

02.10.2016 14:15

Třípatrový dům s tanečním sálem byl na Buchlově vystavěn roku 1602 pro svatbu Jiřího Zikmunda Prakšického ze Zástřizl s Alžbětou Gedeonkou Kotvrdovskou z Olešničky, avšak svatebčané si v něm své „ano“ mohou říci i dnes. Do konce října, kdy skončí letošní sezona, si ho budou moci samozřejmě prohlédnout také návštěvníci tohoto významného moravského hradu.

NPÚ: Taneční sál na hradě Buchlov se po dvaceti pěti letech opět otevřel
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

V prohlídkové trase hradu Buchlov byl taneční sál zahrnut již od poloviny 19. století. Od roku 1956 se v tomto sále, jenž je druhou největší místností hradu, zahajovaly prohlídky. Od roku 1991 byl uzavřen, protože stav krovu a napadení podlah dřevomorkou znemožnily další využívání objektu. Po nákladné a dlouhotrvající rekonstrukci byl opět představen veřejnosti v polovině září za účasti generální ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové.

Při slavnostním znovuotevření tanečního sálu se na Buchlově pochopitelně tančilo.

Vybavení obnoveného sálu v dnešní době představuje 14 restaurovaných rodových portrétů, jež vznikaly od 17. do 18. století. Působivou atmosféru pak dotvářejí dvě malované dřevěné lavice datované do období manýrismu až raného baroka. Ty byly evidentně zhotoveny k vysoce slavnostní příležitosti, kdy ženich s nevěstou a nejvzácnější hosté seděli při hostině právě na nich.

Sál je prosvětlený sedmi okny a je opatřen velmi zajímavým dřevěným stropem, který je konstrukčně propojen s krovem stavby. Obnovená konstrukce krovu pochází z počátku 19. století, ale obsahuje i některé starší prvky.

Vstupné do hradu se ani po rozšíření návštěvní trasy nemění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…