NPÚ: V anketě Památky děkují můžete hlasovat i vy. Podpořte sdružení Ochránci památek pevnosti Josefov

22.07.2016 9:33

O vítězi ceny Památky děkují rozhodne veřejnost v on-line hlasování od 15. července do 31. srpna. Jde o jedno z ocenění udílených v rámci každoročního klání o cenu Patrimonium pro futuro, kterou vyhlašuje Národní památkový ústav jako příspěvková organizace ministerstva kultury pověřená záchranou a rozvíjením hodnot památkového fondu. V Královéhradeckém kraji soutěží spolek Ochránci památek pevnosti Josefov – Ravelin No. XIV. za prezentaci a popularizaci vojenské historie a pevnosti Josefov, záchranu ravelinu č. XIV a dalších památek v josefovské pevnosti a revitalizace klášterního komplexu v Broumově.

NPÚ: V anketě Památky děkují můžete hlasovat i vy. Podpořte sdružení Ochránci památek pevnosti Josefov
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Jméno vítěze ceny Památky děkují bude oznámeno na slavnostním předávání cen Patrimonium pro futuro ve středu 21. září na zámku v Náměšti nad Oslavou.

Zatímco nominace na Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro za rok 2015 v kategoriích obnova památky, restaurování; objev, nález roku; prezentace hodnot; záchrana památky hodnotí odborníci, veřejnost má možnost zvolit si svého favorita v on-line hlasování bez ohledu na to, v které kategorii soutěží, už teď. Cílem ceny s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe je vyzdvihnout zásluhy o záchranu kulturních památek, významné objevy a nálezy, příklady kvalitních oprav či restaurování a úspěšné prezentace kulturního dědictví.

Jestliže na počátku aktivit sdružení byla myšlenka na postupnou obnovu ravelinu č. XIV, postupně se k tomuto cíli přidaly další aktivity spojené s oživováním Josefova jako města se silnou vojenskou tradicí a s prezentací a popularizací různých vojenských témat a událostí naší vojenské historie. V roce 2015 se spolek podílel na organizaci nultého ročníku akce Oživlý Josefov, kterou příznivci pevnosti Josefov a místní samospráva uspořádali na podporu zviditelnění Josefova a jeho silných stránek i dosud nevyřešených zásadních problémů využití opuštěných armádních budov (v roce 2015 se díky spolku konala ukázka ležení rakouské armády z období 1780–1866, výcvik střeleb z děl a pušek, minéři v podzemních chodbách, projektanti pevnosti, audience u velitele pevnosti, návštěva císaře Josefa II.). Mimo to spolek průběžně pořádá tematické přednášky, výstavy, spolupracuje se skautskou organizací, využívá i dobrovolníky z řad návštěvníků metalového festivalu Brutal Assault. I přesto, že byli Ochránci památek pevnosti Josefov – Ravelin No. XIV, z.s., nominováni v kategorii Prezentace hodnot, svou činností, v rámci pravidel Ceny NPÚ Patrimonium pro futuro, mají přesah i do dalších kategorií, a to do kategorie Obnova památky a Záchrana památky na poslední chvíli.

Pevnost Josefov, zvláště pak samotný systém opevnění, je dnes historickým artefaktem odkazujícím ke způsobu boje a obrany na konci 18. století, který však v dnešní době prakticky nemá jiné využití než kulturně-historické, dokumentační a vzdělávací. Obranné prvky přestaly být po zrušení pevnosti v roce 1888 udržovány, řada z nich byla i zbourána. Ani vyhlášení městské památkové rezervace Josefov v roce 1971 výrazně nepodpořilo zahájení nezbytných udržovacích či dokonce rekonstrukčních prací a významné části opevnění byly (a některé nadále jsou) v havarijním stavu, zarostlé hustou náletovou vegetací, bez využití a průběžné údržby. Již v 80. letech 20. století se ovšem začaly formovat dobrovolnické aktivity.

Významně se o záchranu, obnovu a následnou prezentaci opevnění Josefova zasloužila skupina nadšenců, sdružených ve spolku Ochránci památek pevnosti Josefov - Ravelin No. XIV, z.s.

Již na konci roku 1989 se sešli nadšenci, kteří josefovskou pevnost i podzemní chodby důvěrně znali ze svých dobrodružných výprav. Původně šlo jen o obnovu dochované části hradeb, na níž se dokonce podílela josefovská vojenská posádka vybavená potřebnou technikou. Od roku 1994 provádí spolek práce na obnově obranného prvku ravelinu č. XIV a všech budovách, konstrukcích a plochách, jež s ním souvisí. Celý areál má spolek pronajat od města Jaroměř a veškeré práce v rozsahu tisíců hodin jsou prováděny dobrovolnicky. Postupně byla odstraněna náletová zeleň, rekonstruována strážnice, prachárna, dělostřelecké kasematy včetně nájezdové rampy, dostavěna část chybějících hradebních konstrukcí podle dochované dobové dokumentace či zajištěny stáje. Dobové plány spolek získal od Vojenského ústředního archivu v digitální podobě bezplatně i proto, že jsou veškeré práce prováděny s maximálním ohledem na dosažení původního provedení a dosažení autentického vzhledu areálu ravelinu. Své zkušenosti a znalosti předávají dál a pomáhají tak šetrné obnově dalších památek, např. zdí na Vyšehradě. Spolku se rovněž podařilo odstranit několik nevzhledných účelových hal a následně celý prostor ravelinu zkultivovat. Pro údržbu rozsáhlých travnatých ploch zde spolek chová ovce a kozy. V prostoru dělostřeleckých kasemat dlouhodobě shromažďuje autentické prvky – dveře, vrata, zbraně – z doby výbavy pevnosti.

V roce 2014 spolek získal do svého vlastnictví přiléhající zanedbaný areál bastionu č. IX. Následně provedl jeho náročné vyklizení a odstranil část novodobých nevhodných stavebních úprav. Do interiéru bastionu č. IX poté instaloval expozici historických děl s doprovodným edukačním programem. V roce 2015 zde umístil výstavu k historii československých legií.

V roce 2015 se spolek začal starat o další památku, tzv. Traxlerovu sýpku, nevyužívanou budovu v jádru městské památkové rezervace Josefov postiženou nedostatečnou údržbou. Sýpku vyklidil a již pro akci Otvírání pevnosti v dubnu 2015 tam připravil výstavu věnovanou historii vojenské lékařské péče provázenou uniformovanými průvodci. Mimoto zde spolek prezentoval i historickou plánovou dokumentaci pevnosti Josefov.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Josefově, je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem v Královéhradeckém kraji je naplňovat poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Josefově zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu a vydává sborník Monumenta vivent. Další informace najdete ZDE a na Facebooku Památkám naproti (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…