NPÚ: V novém čísle Zpráv památkové péče se dozvíte především o trendech v archeologii

20.02.2016 8:16

Poslední číslo Zpráv památkové péče roku 2015 je věnováno převážně archeologii. Antické vykopávky ani pravěké pohřby však nečekejte – toto číslo se věnuje méně akcentovaným, přesto velmi zajímavým archeologickým tématům.

NPÚ: V novém čísle Zpráv památkové péče se dozvíte především o trendech v archeologii
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Číslo otevírá zamyšlení Martina Kuny, ve kterém přiblíží nově vydaný Archeologický atlas. Problematiku zaniklých středověkých vsí a použití leteckého laserového skenování při jejich výzkumu představí Ondřej Malina. Zaniklou obcí se zabývá také Filip Prekop, jde ale o památku mnohem mladší – jeho článek pojednává o nálezech na území obce Čistá/Lauterbach, která zanikla po druhé světové válce. Jiné zaniklé město, tentokrát renesanční, se nachází uprostřed Litomyšle, o nálezech jeho zbytků se můžete dočíst v příspěvku Miroslavy Cejpové a kolektivu. Netypické archeologické památky zkoumají i další autoři – Petra Popelářová se věnuje starověkému hradišti Baba u Hluboké nad Vltavou, Alena Knechtová sleduje opomíjené drobné památky, milíře a milířiště, a Milan Metlička představí obnovu starověké mohyly u Stříbra.

Tematický blok doplňují další studie z památkové péče – Martin Weber s Tomášem Veithem zkoumají krajinnou památkovou zónu Zahrádecko, Jaroslav Novosad s kolegy doplní dřívější tematické číslo o sídlištích studií o sídlištích na Zlínsku a Pavel Jirásek s Martinem Mrázkem představují nové trendy v zabezpečování památkových objektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…