NPÚ: V sobotu budou ve Vysokém Chlumci slavnostně zahájeny Dny lidové architektury 2017

11.07.2017 13:54

Letos v červenci proběhne již 5. ročník Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska. Každoročně jsou zahajovány v jiném kraji a letos se této role ujal Středočeský kraj. Záštitu nad nimi převzali a osobně je při slavnostním zahájení otevřou v sobotu 15. července na Sedlčansku v Muzeu lidových staveb středního Povltaví ve Vysokém Chlumci (pobočka Hornického muzea v Příbrami) náměstek hejtmanky Středočeského kraje Daniel Marek a první náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková.

NPÚ: V sobotu budou ve Vysokém Chlumci slavnostně zahájeny Dny lidové architektury 2017
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Jde o oblast dosud turisticky ne zcela objevenou, minimálně narušenou novodobými civilizačními vlivy 20. století, které se vyhnul velký průmysl a frekventované silniční tepny, v jejíž harmonické zvlněné krajině se dochovala řada pozoruhodných vesnických sídel s historickou lidovou architekturou. Zahájení doprovodí bohatý kulturní program s ukázkami tradičních řemesel, prodejem regionálních potravin i dalších výrobků, folklorním vystoupením, komentovanými prohlídkami expozic muzea, tematickými výstavami, prezentacemi a také možností posezení s občerstvením. Pokřtěny budou také dvě drobné publikace – Lidové stavby Středočeského kraje – jih a Muzeum vesnických staveb středního Povltaví ve Vysokém Chlumci. Z areálu muzea bude též živě vysílat Český rozhlas 2 pořad Výlety s Dvojkou.

Vysoký Chlumec se rovněž stane výchozím bodem Putování za lidovými stavbami středního Povltaví. Od areálu muzea se budou moci zájemci vydat vždy ve 12 a v 15 hodin dvěma mikrobusy po dvou trasách – jižní a jihozápadní – za vybranými nejvýznačnějšími ukázkami tradiční lidové architektury, mlýnů i drobné krajinné architektury regionu, které jim komentářem přiblíží odborný doprovod.

Speciálně k tomuto účelu byla vydána skládačka koncipovaná jako tematicky zaměřený miniprůvodce, obsahující stručné základní stavebněhistorické i další informace o nejzajímavějších památkách vesnického stavitelství, historických sídlech i jiných méně známých místech Sedlčanska. Zájemcům umožní vydat se za poznáním těchto méně známých a často unikátních pamětihodností. Skládačky jsou distribuovány volně nejen na Sedlčansku v informačních centrech, v muzeích i na dalších obvyklých místech a dostupné jsou též na níže uvedených webových adresách.

Aby si veřejnost mohla vytvořit ucelený obraz o pestrém bohatství lidové architektury středních Čech, představí se v následujících třech letech postupně všechny specifické oblasti kraje v rámci pokračování Dnů lidové architektury Středočeského kraje. V jejich pořádání se vystřídají další krajské kulturní příspěvkové organizace provozující expozice lidové architektury v přírodě – Polabské muzeum v Poděbradech (s pobočkou Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem), Regionální muzeum v Kolíně (s pobočkou Muzeum lidových staveb v Kouřimi) a Regionální muzeum Mělník (s pobočkou Skalní obydlí v Lhotce u Mělníka).

Slavnostní zakončení Dnů lidové architektury se odehraje za účasti náměstka ministra kultury Vlastislava Ourody v sobotu 22. července v Národopisném muzeu Slánska v Třebízi u Slaného – opět s kulturním a společenským programem, ukázkami řemesel, výstavami, přednáškami, komentovanými prohlídkami apod. Moderátorem slavnostního zahájení i zakončení bude publicista PhDr. Václav Žmolík.

Ke Dnům lidové architektury Středočeského kraje se připojí svými aktivitami i další muzea a kulturní organizace. Například v Muzeu lidových staveb v Kouřimi to bude výstava Vltava, Sedlčansko a Sedlecko v dílech českých krajinářů a komentované prohlídky unikátních archaických polygonálních stodol, v Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem výstava Lidová architektura na Nymbursku aj. Hlavními pořadateli a partnerskými organizacemi Dnů lidové architektury Středočeského kraje 2017 jsou Kotěrovo centrum architektury, Foibos Books, s. r. o., Středočeský kraj, Hornické muzeum Příbram – Muzeum lidových staveb středního Povltaví Vysoký Chlumec, Národní památkový ústav, městys Vysoký Chlumec. Mediálními partnery jsou ProPamátky, Český rozhlas 2, Rádio Blaník a Regionální Deník.

Dny lidové architektury probíhají na území celé republiky, respektive v těch krajích nebo jednotlivých institucích a organizacích, které se k nim připojí – kromě Středočeského kraje jde zejména tradičně o Liberecký a Zlínský kraj a nově také o Plzeňský a Olomoucký kraj. Chtějí oslovit, motivovat a inspirovat zástupce státní správy i samosprávy, odborné instituce a organizace, různé neziskové a občanské iniciativy, vlastníky, investory, projektanty, specializované firmy a řemeslníky, odborníky i laiky a další aktéry stavební činnosti na venkově k cílevědomějšímu, ohleduplnějšímu a promyšlenějšímu přístupu k péči o toto jedinečné dochované kulturní dědictví. Pro širokou veřejnost by se Dny LA měly stát podnětem k hlubšímu poznání a pochopení hodnot a významu lidového stavitelství a posílení vědomí odpovědnosti za jeho uchování.

Zásadním podnětem, jenž vedl ke zrodu myšlenky Dnů lidové architektury, byl úspěšný Rok lidové architektury 2013 vyhlášený pořadateli ze společnosti Foibos a Národního památkového ústavu u příležitosti 200. výročí narození Jakuba Bursy, proslulého zednického mistra a lidového umělce působícího v okolí Volyně a Vlachova Březí na Prachaticku, kde také proběhly hlavní vzpomínkové akce. Příznivé ohlasy vyústily v rozhodnutí pořádat každoročně Dny lidové architektury, termínově spojené právě s datem narození Jakuba Bursy, jímž je 21. červenec. V následujícím roce se ve dnech 14.–22. července uskutečnily Dny Lidové architektury Libereckého kraje 2014, jejichž úvodní program proběhl na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova a návštěvníci se mohli vydat na Putování za lidovými stavbami podél Jizery mezi Turnovem a Semily. Na ně pak navázaly Dny lidové architektury Pardubického kraje 2015 v týdnu mezi 18.–26. červencem, zahájené při příležitosti jarmarku v muzeu lidových staveb na Veselém Kopci u Hlinska a spojené s poznáváním lidové architektury na Hlinecku kolem řeky Chrudimky. V roce 2016 převzal štafetu Dnů lidové architektury Ústecký kraj, kde se ve dnech 16.–24. července stal jejich centrem nedávno památkově obnovený podstávkový dům v obci Lipová u Šluknova a zájemcům byla představena vesnická architektura Českého Švýcarska a Šluknovska.

Veškeré programové materiály, propagační a informační tiskoviny ke Dnům lidové architektury Středočeského kraje 2017 budou k dispozici v průběžně aktualizované podobě v příslušných regionálních informačních centrech, v muzeích, kulturních zařízeních a u spolupracujících organizací i na jiných obvyklých místech v regionu a také na webových stránkách www.lidove-stavby.cz, www.kr-stredocesky.cz, www.muzeum-pribram.czwww.npu.cz, www.propamatky.info

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…