NPÚ: Výstava Karel IV. a Nové Čechy

30.04.2016 9:46

Muzeum Cheb srdečně zve na výstavu „Karel IV. a Nové Čechy“ s podtitulem Obraz zapomenuté korunní země. Výstavu je možno navštívit od 29. dubna do 12. června 2016.

NPÚ: Výstava Karel IV. a Nové Čechy
Foto: Archiv
Popisek: Karel IV.

Národní památkový ústav každoročně připomíná v rámci projektu Po stopách šlechtických rodů nejvýznamnější aristokratické a panovnické rody. V roce 2016 je pozornost věnována Lucemburkům, neboť si připomínáme 700. výročí narození Karla IV., českého krále a císaře Svaté říše římské. Pro jeho státnické schopnosti a rozsáhlý kulturní odkaz je považován za nejvýznamnější postavu naší historie. Svou rozmanitou činností ovlivnil osud nejen Českého království, ale celé Evropy.

Územní odborné pracoviště v Lokti připravilo k této příležitosti panelovou výstavu, připomínající aktivity Karla IV. za hranicemi Českého království. Cílem je představit dnes již málo známou zahraniční politiku Lucemburků vedenou snahou o zabezpečení a povznesení Českého království, a to v návaznosti na zlaté období posledních Přemyslovců. Zaměřuje se cíleně na oblasti dnešního Karlovarského kraje – tedy historického Chebska a Loketska, ve spojení s regiony, které Karel IV. připojil k Českému království jako nové korunní země. Jedním z nejvýznamnějších strategických tahů Karla IV. k zabezpečení západní české hranice byl zisk Horní Falce, nazývané od té doby Česká Falc, později Nové Čechy. Poslední člen dynastie panující na českém trůně Zikmund Lucemburský pak stojí za vzestupem původně chebské patricijské rodiny Šliků, která měla zásadní význam pro oblast západních Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…