NPÚ vychází vstříc návštěvníkům památek se speciálními potřebami

24.06.2017 14:18

Národní památkový ústav zpřístupňuje památkové objekty ve své správě lidem se zdravotním postižením, ať už jde o odstraňování fyzických bariér pro přístup vozíčkářů, prohlídky ve znakové řeči pro neslyšící nebo haptické modely zprostředkující nevidomým lepší představu o památce či jejích částech.

NPÚ vychází vstříc návštěvníkům památek se speciálními potřebami
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Národní památkový ústav se dlouhodobě snaží vycházet lidem se speciálními potřebami co nejvíce vstříc,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková, která dnes na zámku Kozel podepsala memorandum o spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením České republiky.

Novinkou sezony 2017 je například elektronický průvodce ve znakové řeči pro neslyšící návštěvníky na zámcích v Náměšti nad Oslavou, Jaroměřicích nad Rokytnou a na Červené Lhotě. Soubor krátkých filmů natáčený v autentických interiérech památkových objektů umožňuje neslyšícímu návštěvníkovi rychleji se zorientovat a lépe si užít prohlídku zámku. Zkušenost v používání tabletů pro neslyšící má Národní památkový ústav také v kroměřížských historických zahradách. Metodické centrum zahradní kultury v Kroměříži vytvořilo průvodce kroměřížskou Květnou zahradou pro neslyšící s videonahrávkami ve znakovém jazyce již v roce 2015.

Již dříve se NPÚ většímu zpřístupňování památek osobám se zvláštními potřebami věnoval několikerým vydáním průvodce Jak dobýt hrad: Památky takřka bez bariér. Jde o velmi podrobný a v terénu ověřený soupis dostupných památek, který je zaměřený na specifické potřeby osob s tělesným postižením, především vozíčkářů.

Na zpřístupnění památek nevidomým se pak zaměřil projekt Naslepo hradem, který byl v létě 2008 otestován na hradě Křivoklátě a posléze uplatněn ještě na zámku v Mníšku pod Brdy. Na skupinu zrakově postižených návštěvníků myslí i v Bečově nad Teplou, kde je pro ně připraven model relikviáře svatého Maura v jeho skutečné velikosti. Nevidomým návštěvníkům tento model přináší možnost vytvořit si prostorovou představu o relikviáři a ohmatat si 14 odlitků sošek svatých a 12 reliéfů, které zdobí schránu relikviáře. Model je doplněn textem v Braillově písmu, kramářskou písní složenou na motivy příběhu relikviáře sv. Maura a hmatovou mapou Evropy vysvětlující původ a putování relikviáře během dějin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…