Na Českomoravské komoditní burze Kladno byly v 1. pololetí zobchodovány téměř dvě terawatthodiny energií

24.07.2017 11:06

Na energetickém trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKBK) bylo za letošních šest měsíců uzavřeno 1572 kontraktů na dodávku 1,989 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 1,136 miliardy korun. Rostl podíl dvouletých kontraktů na celkových zobchodovaných objemech.

Na Českomoravské komoditní burze Kladno byly v 1. pololetí zobchodovány téměř dvě terawatthodiny energií
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Silová elektřina v nízkém napětí uzavírala v 1. pololetí na ceně 827 Kč/MWh, což je proti stejnému období loňského roku nárůst o 7,4 procenta. Zemní plyn v maloodběru končil pololetní obchodování na ceně 445 Kč/MWh, tj. o 4,3 procenta pod uzavírací cenou loňského 1. pololetí.

Zemní plyn se na celkovém objemu v měrných jednotkách podílel více než dvěma třetinami (1,331 milionu megawatthodin), silová elektřina necelou třetinou (658 tisíc MWh). „Kupující zatím nejsou ochotni příliš slevit z cenových představ, které se opírají o nízké ceny loňského roku. Zatímco plyn se poklesem pod hranici 450 Kč/MWh už vrátil k cenám z loňského září a října, u elektřiny se cenové představy kupujících a prodávajících častěji rozcházejí. Odběratelé zde stále kalkulují s možností cenového poklesu, který ale zatím nepřichází,“ uvedl tiskový mluvčí burzy Martin Soukup.

Prosazujícím se trendem je růst podílu dvouletých kontraktů na celkové bilanci obchodů. Letos je to už 40 procent. Zatímco hlavním motivem loňského meziročního nárůstu (v 1. pololetí 2016 byl podíl dvouletých kontraktů 26 procent) se stal tehdejší pokles cen elektřiny o pětinu a cen plynu téměř o čtvrtinu a s tím spojený zájem kupujících zafixovat si cenu na delší dobu, za letošním vývojem stojí více faktorů. „Někteří odběratelé se mohou domnívat, že ceny zemního plynu už dosáhly svého minima, a očekávají, že stejně jako u elektřiny nastane růst. U silové elektřiny je to zase skutečnost, že ceny dvouletých kontraktů byly v 1. pololetí často pod úrovní cen ročních kontraktů. Všechny důvody však mají jedno společné, odběratelé se na burze naučili využívat aktuálních cenových poklesů,“ poznamenal Martin Soukup.

Kladenská burza hraje dlouhodobě roli centrálního tržního místa pro obchodování dodávek energií konečným zákazníkům. Za léta 2010 až 2016 zde bylo kontrahováno 29,8 milionu megawatthodin, což představuje 95 procent všech dodávek elektřiny a plynu nakoupených konečnými zákazníky na komoditních burzách v ČR.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství ČR. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…