Na Kvildě jsou k vidění čápi bílí i černí

20.12.2014 14:52

Od pátku 19. prosince probíhá v informačním centru Národního parku Šumava na Kvildě a v prostorách obecního úřadu Kvilda výstava fotografií Čápi 2014. Jedná se o putovní výstavu snímků profesionálních i amatérských fotografů, kteří se účastnili soutěže České společnosti ornitologické v letošním roce.

Na Kvildě jsou k vidění čápi bílí i černí
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

Česká společnost ornitologická (ČSO) vyhlásila Ptákem roku 2014 právě čápa bílého a čápa černého. Uspořádala také fotografickou soutěž pro širokou veřejnost na téma Čápi, do které autoři přihlásili celkem 401 fotografií čápů bílých i černých, přičemž ty vybrané na výstavu jsou opravdu silné nejen
zpracováním, ale i zachyceným příběhem. K vidění jich je přes šedesát a to včetně snímků vítězů vyhlášených kategorií.

Na výstavě, která se letos prezentovala ve Vrchlabí a také v Českém rozhlase v Praze jsou mimo jiné k vidění fotografie známých fotografů, například Martina Mecnarowskiho, Václava Sojky, Petra Salingera, Jana Svatoše nebo Jana Vebera.

„Plno fotografií je zajímavých. Některé jsou zaměřeny na atmosféru prostředí, v kterých čápi žijí, některé na detail či čápa v akci při letu nebo lovu. Jednu fotku těžko vybrat, ale pár favoritů mám. Ty ale prozrazovat nebudu, každý ať si najde ty své,“ říká fotograf Správy NP a CHKO Šumava Štěpán Rosenkranz.

Výstava potrvá až do 15. března 2015

Čáp černý:

Je předmětem ochrany Ptačí oblasti Šumava, dle vyhlášky  č. 395/1992, patří do kategorie silně ohrožený. Na Šumavě je doloženo první hnízdění v roce 1965 na Stožci. Odhad hnízdní populace pro Šumavu na přelomu tisíciletí je 8 - 10 párů. V současnosti zhruba 10 - 15 párů, možná víc. V rámci celé ČR jeho populace pozvolně roste od poloviny 20. století, postupně z Moravy do Čech, včetně horských oblastí. Odhad početnosti k roku 2010 je nejméně 300 až 400 párů. Růst populace se v současnosti v ČR ale zastavil, což je dáno naplněním kapacity prostředí, fragmentací lesních celků, mortality na elektrickém vedení nebo rušením při hnízdění hlavně lesnickou činností.

Čáp bílý:

Není předmětem ochrany Ptačí oblasti Šumava, dle vyhlášky  č. 395/1992, patří do kategorie ohrožený. Žije převážně ve středních a nižších polohách ČR. Jeho populace  během 2. poloviny 20. století v ČŘ rostla. Na Šumavě se vyskytuje v podhůří (hnízda na komínech: Horažďovice, Střelské Hoštice, Malý Bor, aj.) V současnosti je znát pokles hnízdní populace v ČR a to hlavně tlak ze strany člověka na využívání krajiny, el. vedení, mortality během tahu, atd.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…