Na Letišti Václava Havla Praha padl další rekord: Během tří letních měsíců jím prošlo téměř 5 milionů cestujících

30.09.2017 17:06

Letiště Václava Havla Praha má za sebou provozně nejsilnější letní měsíce, celkem odbavilo v období mezi červnem a srpnem rekordních 4 912 087 cestujících. Ti nejčastěji směřovali do Moskvy, Paříže, Londýna a Amsterdamu. Významným meziročním nárůstem se vzhledem k sezóně mohly pochlubit také dovolenkové destinace jako Antalya nebo Burgas. Zvýšený zájem cestujících z Prahy však zaznamenal rovněž izraelský Tel Aviv.

Na Letišti Václava Havla Praha padl další rekord: Během tří letních měsíců jím prošlo téměř 5 milionů cestujících
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

„Během tří letošních letních měsíců odbavilo Letiště Václava Havla Praha o 15 % cestujících více než za stejné období v roce předchozím. Z pohledu počtu cestujících se stal rekordním měsícem červenec, kdy jsme odbavili přes 1,7 milionu cestujících," říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha. „Potvrdily se nám tak odhady z jara letošního roku, které naznačovaly opětovný rekordní růst. Důvody zůstávají stejné jako v prvním pololetí roku, jedná se o kombinaci nových destinací, navyšování kapacit či frekvencí u stávajících dopravců, což potvrzuje jejich zájem o Prahu. V neposlední řadě stojí za růstem počtu přepravených osob také velmi vysoká průměrná obsazenost letadel, která v červenci a srpnu překročila hranici 85 %," dodává Václav Řehoř.

Největší nárůst pokud jde o meziroční srovnání počtu přepravených cestujících, zaznamenalo letiště v červnu, kdy bylo odbaveno o 19 % cestujících více než vloni. Srpen byl zase nejsilnějším měsícem v počtu provedených vzletů a přistání. Konkrétně jich bylo v tomto měsíci uskutečněno 14 922, což představuje meziroční nárůst o 9 %.

Nejčastěji se z Prahy létalo do Moskvy, Paříže, Londýna a Amsterdamu. Hlavní město Ruské federace přitom zaznamenalo více než 15% meziroční nárůst v počtu přepravených cestujících z Prahy. Čtvrtou nejvytíženější destinací se v letních měsících stal izraelský Tel Aviv, který hlásil za celé sledované období 20% meziroční nárůst v počtu cestujících. Více cestujících než v loňském roce směřovalo také do turecké Antalye (50% nárůst) či bulharského Burgasu (+ 20 %). Nejvytíženější dálkovou destinací zůstala i v letních měsících Dubaj. Pokud jde o cílové země, létalo se z Prahy během léta nejčastěji do Velké Británie, která se drží stabilně na vrcholu pomyslného žebříčku.

V létě operovalo z Letiště Václava Havla Praha 69 dopravců a to celkem do 162 destinací po celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…