Na MU vznikla nová protinádorová vakcína pro děti

07.02.2016 7:34

Novou vakcínu, která pomáhá zvýšit úspěšnost léčby solidních nádorů u dětí, vyvinuli odborníci a lékaři z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (LF MU), Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) a Masarykova onkologického ústavu díky podpoře Ministerstva školství.

Na MU vznikla nová protinádorová vakcína pro děti
Foto: Jovanmandic
Popisek: Očkování dítěte

Vakcína je součástí imunoterapie a kombinuje se se standardní léčbou onkologicky nemocných dětí. „Je to veliký posun v léčbě, který může pomoci těm pacientům, kteří mají menší pravděpodobnost, že budou dobře reagovat právě na standardní léčbu. Vakcína totiž podporuje zapojení jejich vlastního imunitního systému do boje s nádorem,“ uvedl přednosta Kliniky dětské onkologie FN Brno a proděkan LF MU Jaroslav Štěrba.

Léčivo se připravuje v tzv. čistých prostorách, které jsou certifikovány Státním ústavem pro kontrolu léčiv pro buněčné terapie. „Lékaři dítěti nejdříve odeberou část nádoru a také jeho bílé krvinky. V laboratoři pak oba vzorky kultivujeme tak, aby výsledná vakcína aktivovala imunitní reakci organismu proti nádoru,“ popsala přípravu vakcíny přednostka Farmakologického ústavu LF MU Regina Demlová.

Klinická studie má zahrnovat dvacet pacientů, lékaři do ní zatím zařadili sedm dětí z ČR i ze zahraničí. „Pacienty vhodné pro klinickou studii pečlivě vybíráme tak, abychom mohli ověřit jednak bezpečnost vakcíny a také její účinnost. Zařazujeme do ní především děti, u nichž se opakovaně objevil nádor a standardní léčba nebyla účinná,“ zdůraznil Štěrba. Pro každé z vybraných dětí pak odborníci v laboratořích lékařské fakulty v bohunickém kampusu připravují individuální vakcínu.

Odborníkům se i díky předchozímu výzkumu podařilo novou vakcínu připravit za tři roky. Výzkum a vývoj hradilo ministerstvo školství z výdajů státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace a stál 20 milionů korun včetně rekonstrukce čistých prostor hrazené MU. 

Přestože je pokrok v léčbě dětských nádorů velký, v posledních deseti letech se zpomalil, protože děti jsou na okraji zájmu farmaceutických firem. „Imunoterapie je v dospělé onkologii hitem a zlepšuje přežití u řady nádorů dospělých. U dětí jsou ale testy nových léků výrazně opožděny,“ upozornil Štěrba s tím, že v minulém týdnu řešil tuto situaci i Evropský parlament v rámci akce Childhood Cancer Awareness Day. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…