Na Ministerstvu zahraničí proběhla mezinárodní konference k mezikulturnímu dialogu a roli médií

11.11.2017 22:20

Dne 7. listopadu 2017 se v Černínském paláci pod záštitou ministra zahraničních věcí uskutečnil v pořadí již druhý ročník mezinárodní konference k mezikulturnímu a mezináboženskému dialogu a roli médií při utváření postojů mezi lidmi z odlišných kulturních prostředí.

Na Ministerstvu zahraničí proběhla mezinárodní konference k mezikulturnímu dialogu a roli médií
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Konference byla pořádána Ministerstvem zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Ústavem mezinárodních vztahů a se zástupci zemí Organizace islámské spolupráce (OIC) v Praze, Nadace Anny Lindhové a nevládního sdružení Rady pro mezinárodní vztahy.

Ministr Zaorálek ve svém zahajovacím projevu varoval před budováním zdí mezi rozdílnými kulturami. Jen díky vzájemnému setkávání různých pohledů na svět a tradic jsou odlišné kultury stále živé a vyvíjejí se. Navzdory pesimistickým scénářům o nevyhnutelném střetu civilizací věří v univerzálnost lidských hodnot.

Letošní ročník tak navázal na úspěšné výsledky první konference pořádané v loňském roce, vzešlé z potřeb většího osvětového úsilí namířeného proti předsudkům a z nedůvěry ve společnosti pramenící z rozdílnosti kultur. Ze zahraničních hostů vystoupil jménem zemí OIC Farid Shafiyev, velvyslanec Ázerbajdžánu v ČR, dále Faisal bin Abdulrahman bin Muammar, generální tajemník vídeňského mezivládního Centra pro mezikulturní a mezináboženský dialog (KAICIID) založeného Saúdskou Arábií, Rakouskem a Španělskem za podpory Svatého stolce, Thibault Chareton, zástupce agentury OSN Aliance civilizací či velvyslanec Egyptské arabské republiky v ČR Abdar Rahmán Saláhaddín. Na konferenci byli také zastoupeni představitelé Indonésie, Jemenu, Súdánu, Palestiny, Polska, Rakouska a Velké Británie.

Odborníci se shodli na nezbytnosti prosazování správných praktik práce novinářů i politiků, které mimo jiné podporuje Aliance civilizací OSN, dále na důležitosti internetové vzdělanosti a jejího šíření mezi mládeží včetně orientace ve virtuálním prostoru a podpory schopnosti rozlišovat mezi pravdivými a nepravdivými informacemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…