Na Smědavské hoře vybudovaly Lesy ČR unikátní protierozní opatření

18.12.2015 14:28

Protierozní a protipovodňová opatření, která mají na severním svahu Smědavské hory v Libereckém kraji zabránit stržové erozi lesní půdy a pádu balvanů na silnici, vybudoval od září do listopadu 2015 státní podnik Lesy ČR. Pět milionů korun uhradilo Ministerstvo zemědělství.

Na Smědavské hoře vybudovaly Lesy ČR unikátní protierozní opatření
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Flexibilní bariéry švýcarského systému GEOBRUGG VX 140-H4 použili stavaři v České republice vůbec poprvé. Šest bariér tvoří sítě s kulatými oky. Díky konstrukci odolávají velkým statickým a dynamickým zatížením. „Na Smědavě tak brání při dešťových srážkách postupující erozi lesních pozemků i sesuvu kamenů na páteřní silniční komunikaci pro vstup do Jizerských hor z Frýdlantského výběžku,“ říká Václav Vacek, lesní správce z Frýdlantu. Právě nadměrné srážky v srpnu 2010 způsobily sesuv strmého severního svahu na Smědavské hoře. Tehdy vznikly na dvou místech, které kříží silnici II/290 Hejnice-Smědava, nebezpečné strže. Proto podnik Lesy ČR připravil projekt protierozních opatření.

„Nosný systém bariéry tvoří podpůrná a okrajová lana stabilizovaná v profilu pomocí speciálních kotev s flexibilní hlavou. Na lana je zavěšena záchytná flexibilní síť z ROCCO kroužků,“ popisuje systém Adam Vokurka, autor projektu. Ve spodní části strže dále postavily Lesy ČR třímetrovou kamennou přehrážku širokou 18 metrů.

„Tato vodohospodářská stavba je unikátní nejen v Jizerských horách, ale v celé republice,“ říká Tomáš Sajdl, vedoucí Správy toků - oblasti povodí Labe z podniku Lesy ČR.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…