Na Šumavě se buduje další část nové cyklomagistrály

23.07.2013 8:22

Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava staví další část šumavské cyklomagistrály. Úsek Skelná – odbočení Vysoké Lávky na Prášilsku bude otevřený od listopadu tohoto roku. Příští rok se cyklomagistrála rozroste o poslední chybějící úsek Nová Hůrka - Skelná. Výhledově by se mohla prodloužit až na Modravu.

Na Šumavě se buduje další část nové cyklomagistrály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Skelná – odbočení Vysoké Lávky. To je další úsek šumavské cyklomagistrály, který během tohoto léta vzniká poblíž Prášil na Šumavě. Investorem je Správa NP a CHKO Šumava.

„Letos budovaný úsek se u odbočení na Vysoké Lávky napojí na dva již hotové, končící v Mechově u Srní a šumavská cyklomagistrála se postupně stane nejdelší a ucelenou cyklostezkou na Šumavě,“ uvádí Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

„Je to část úseku, který zatím chyběl v dlouhodobém koncepčním plánu. Díky cyklostezkám se stává pohyb „kolařů“ na území národního parku neporovnatelně bezpečnější a ohleduplnější vůči pěším turistům i zdejší vzácné přírodě,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.
Myšlenka Šumavské cyklomagistrály vznikla v roce 2006, kdy se postavila její první část Gerlova Huť - Nová Hůrka na Železnorudsku. Od té doby se prodloužila o další dva hotové úseky od odbočení na Vysoké Lávky na  Prášilsku až do Mechova u Srní, tehdy podpořené z Programu Interreg IV, přeshraniční spolupráce ČR - Bavorsko.  Poslední, cca 5,3 km dlouhý, úsek mezi Novou Hůrkou a Skelnou se v současné době projektuje.

Šumavská cyklomagistrála bude zhruba 43 kilometrů dlouhá, a podle původních plánů propojí Železnou Rudu, Prášily a Modravu, přičemž nově postavené úseky budou dlouhé dohromady 24,5 km.

„Celkové náklady od roku 2006 dosáhly cca 71 milionů korun. Výstavba nynějšího -  3,2 kilometrů dlouhého úseku ze Skelné na Vysoké lávky vyjde na 10 milionů korun,“ uvádí Josef Jiřička, manažer projektu s tím, že peníze se podařilo sehnat z dotace Operačního programu životní prostření (OPŽP).

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…