Na Univerzitě obrany začal externí kurz generálního štábu v nové podobě

06.05.2015 10:35

V síni vědecké rady Univerzity obrany byl v pondělí zahájen 29. kurz generálního štábu v kombinované formě. Více než dvě desítky jeho účastníků budou rozvíjet své znalosti a dovednosti novou formou, vycházející vstříc aktuálním požadavkům velení armády na kariérní přípravu příslušníků resortu.

Na Univerzitě obrany začal externí kurz generálního štábu v nové podobě
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Absolvování tohoto kurzu vám napomůže získat schopnost působit na nejvyšších místech velení Armády ČR a spolupracovat s institucemi na národní i nadnárodní úrovni,“ uvedl jeden z cílů kurzu rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl, který kurz zahájil společně s plukovníkem Janem Šmídem ze Sekce státního tajemníka MO a ředitelem Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií UO brigádním generálem v záloze Františkem Mičánkem.

Dalším z cílů kurzu je podle rektora-velitele naučit nejvyšší důstojníky přijímat zodpovědnost za zásadní rozhodnutí, jež budou mnohdy naplněna až po jejich odchodu z funkcí. „Je tradicí nazvat každý z kurzů přídomkem podle některé z historických osobností a já věřím, že se to rychle podaří i vám, jelikož zde máte dostatek odborníků, kteří vám s tím mohou pomoci,“ uvedl generál Přikryl shromážděným důstojníkům s odkazem na jednoho z účastníků kurzu, vojenského historika plukovníka Eduarda Stehlíka, ředitele odboru pro válečné veterány MO.

Ředitel centra František Mičánek poté shrnul důvody, které vedly k zásadní proměně kariérových kurzů, a odkázal přitom na materiál někdejšího amerického čtyřhvězdičkového generála a ředitele CIA Davida Patraeuse, který se zabývá důvody pro změnu systému vzdělávání profesionálních vojáků. „Studium jsme zmodernizovali a využili jsme poznatky, jež jsme získali v zahraničí, ať už ve Spojených státech, Francii či Německu,“ uvedl ředitel Mičánek a doplnil, že se v centru podařilo soustředit „rodinné stříbro resortu“, tedy přední odborníky, kteří mají účastníkům kurzu co předávat. Ty pak v roli přednášejících ve velké míře doplní lidé z praxe, mezi nimi mnozí příslušníci velení české armády. Nově koncipovaný kurz gnerálního štábu potrvá jedenáct měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…