Na Velehrad se sjíždějí poutníci, začínají Dny lidí dobré vůle

04.07.2013 12:03

Do obce Velehrad se začínají sjíždět poutníci nejen z České republiky, aby se zúčastnili čtrnáctého ročníku Dnů lidí dobré vůle a zároveň oslavili 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Dnes 4. července je připraven nabitý program pro celou rodinu a zítra 5. července vyvrcholí cyrilometodějské oslavy Národní poutí Velehrad 2013.

Na Velehrad se sjíždějí poutníci, začínají Dny lidí dobré vůle
Foto: Archiv
Popisek: Velehrad

Program pro děti i dospělé

Ve čtvrtek 4. července proběhnou každoroční velehradské akce pro děti i dospělé, jako je Velehrad dětem, Aktivity pro životní prostředí, výstavy ve Stojanově gymnáziu, které budou letos doplněny o jedinečný exponát – věrnou kopii Relikviáře sv. Maura, Soutěž ve fotbalových dovednostech, program časopisu IN!, Ruční přepisování Bible, Mezinárodní setkání vozíčkářů, pingpongový turnaj, fotografický workshop, fotografické soutěže, kurz a seminář v Poutním domě Stojanov a samozřejmě benefiční koncert Večer lidí dobré vůle. „U příležitosti letošního 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu čeká na návštěvníky navíc promítání historického dokudramatu Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, a to ve 21.30 v Archeoskanzenu v Modré,“ uvedl Mgr. Josef Kořenek, tajemník Dnů lidí dobré vůle.

Národní pouť Velehrad

V pátek 5. července vyvrcholí Dny lidí dobré vůle velkou Národní poutí Velehrad 2013. Od šesté hodiny ranní budou v prostorách velehradské baziliky probíhat mše svaté a v 8.15 bude na nádvoří připraven pro poutníky předprogram, např. modlitba růžence s hudebním doprovodem nebo pěvecké vystoupení sboru ze Slovinska.

V 10.30 začne tradiční slavnostní poutní mše svatá, při níž bude hlavním celebrantem papežský legát kardinál Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský. „Úloha papežského legáta je velmi významná. Navíc se jedná o kardinála ze slovanské země, který Velehrad zná. Budeme se proto těšit, že na letošních oslavách cyrilometodějského jubilea zastoupí Svatého otce,“ uvedl olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner. Mši přenáší v přímém přenose Česká televize a Český rozhlas Praha.

Během pátečního dne budou navíc otevřeny výstavy ve Stojanově gymnáziu a zájemci budou moci přispět do Velehradského rukopisu svým vlastnoručně přepsaným úryvkem z Bible. Ve 14 hodin vystoupí orchestr Hudba Hradní stráže a Policie České republiky pod vedením dirigentů plk. Václava Blahunka a plk. Jana Zástěry. Koncert bude dárkem Hradní stráže k 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…