Na Zámečku v Pardubicích uctili památku obětí heydrichiády

23.06.2015 12:12

Oběti poprav skutečných nebo domnělých spolupracovníků českých parašutistů uctil včera odpoledne pietní akt v areálu Památníku Zámeček v Pardubicích. Uspořádalo jej město Pardubice spolu s Československou obcí legionářskou a na oběti heydrichiády vzpomněli představitelé státu, kraje i města. Ke vzpomínkové akci se připojil i projekt Oheň (bez)naděje 2015.

Na Zámečku v Pardubicích uctili památku obětí heydrichiády
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Na Zámečku uctili památku obětí heydrichiády.

„Dnešní den je připomínkou obětí bezuzdného teroru, který nacisté rozpoutali po atentátu. Byla to velmi vysoká cena za nejvýznamnější akt našeho odboje za druhé světové války. O to důležitější je si připomínat dobu, kdy pouhé podezření, vzhled či formální příslušnost k nějaké skupině byly záminkou pro odsouzení na smrt. Ani dnes bychom se neměli nechat svést k snadnému zevšobecňování,  nálepkování jiných, odsuzování lidí na základě i třeba pomyslné příslušnosti k nějaké skupině. Příště bychom tou skupinou mohli být my sami,“ upozornil ve svém proslovu krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.

Pietního aktu se zúčastnili například místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská, poslanci, primátor města Pardubic Martin Charvát, představitelé Armády ČR, Československé obce legionářské, ale také pamětníci a žáci a studenti. Vzpomínka se konala v místech, kde byly ležácké děti násilně odděleny od svých matek. Na ženy, stejně jako téměř na všechny obyvatele Ležáků, pak čekala smrt na nedalekém popravišti.

Na Zámeček přinesli oheň (bez)naděje školáci z Včelákova a Skutče. Ty s ním putují z Ležáků do polského Chelmna, kde skončil život většiny ležáckých dětí. Projekt Oheň (bez)naděje započal v neděli 21. června zapálením ohně v obci Ležáky, pokračuje v úterý u památníku v Lidicích a v den vypálení Ležáků, 23. června, doputuje do Chelmna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…