Na brněnském letišti záchranáři nacvičují postup při výskytu eboly

23.01.2015 14:23

Za účasti hejtmana Michala Haška probíhá ve středu 21. ledna 2015 na letišti Brno-Tuřany taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému JMK. Jeho námětem je podezření na výskyt vysoce nakažlivé nemoci na letišti.

Na brněnském letišti záchranáři nacvičují postup při výskytu eboly
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Konkrétně se jedná o zajištění osoby s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc (Ebolu) z letadla po příletu na letiště a současně péče o ostatní spolucestující.
Cvičení prověřuje spolupráci Biohazard týmu Zdravotnické záchranné služby JMK, Policie České republiky a dalších složek Integrovaného záchranného systému. V současnosti probíhá postupná evakuace a dekontaminace ostatních cestujících  a zvláštní tým záchanářů a hasičů bude cvičit převzetí nemocného pasažéra a jeho transport z brněnského letiště. Na místě jsou kromě hejtmana Haška zástupci ministerstva zdravotnictví, hygienici i ředitel Hasičského záchranného sboru JMK Jiří Pelikán.

Cvičení se zúčastnila přibližně stovka příslušníků všech složek IZS, kterým hejtman Hašek v závěru cvičení poděkoval za jejich práci.
Připravenosti jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje na eventuální výskyt viru Ebola na jižní Moravě se věnovala Bezpečnostní rada kraje už loni na podzim. Jak tehdy uvedl ředitel Krajské hygienické stanice JMK Jan Mareček, je zabezpečena trvalá telefonní dostupnost epidemiologa v případě podezření na vysoce nakažlivou nemoc. „Existuje postup pro praktické lékaře při podezření na vysoce nebezpečnou nákazu. Krajská hygienická stanice sleduje výskyt Eboly ve světě, spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví, jsou připraveny postupy pro případný výskyt takového onemocnění,“ uvedl Jan Mareček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…